Blockchain

Laatst bijgewerkt op: 11 January 2021
Wat is blockchain handleiding

Tegen deze tijd heb je zeker al gehoord over Bitcoin en Cryptocurrency. 

Je moet ook al gehoord hebben over “blockchain” – de technologie die aan de basis ligt van alle cryptocurrencies.

Veel grote bedrijven en investeerders zetten miljarden euro’s in op “blockchain”.

Dit ziet er misschien uit als iets wat alleen techneuten en IT-professionals kunnen begrijpen, maar ik wil graag het protocol doorbreken en u een eenvoudigere uitleg geven over “blockchain” dan elke andere uitleg die ik ooit eerder heb gehoord…

Opmerking: Dit artikel maakt deel uit van onze Blockchain serie. Scroll naar beneden voor meer artikelen in deze serie.

Wat is Blockchain

Laten we proberen dit te begrijpen met een eenvoudig voorbeeld:

Denk aan een speciale Google-spreadsheet die door elke computer ter wereld wordt gedeeld en verbonden is met het internet. Elke keer als er een transactie plaatsvindt, wordt deze opgenomen op een rij van deze spreadsheet.

Iedereen met een mobiel apparaat of computer kan verbinding maken via het internet en heeft toegang tot dit spreadsheet. 

Iedereen kan een transactie bekijken en toevoegen aan dit spreadsheet, maar dit spreadsheet staat niet toe dat iemand de gegevens / data die al aanwezig zijn bewerkt.

Dit is in principe een blockchain.

Is het niet eenvoudig?

Zoals deze spreadsheet “rijen” heeft, heeft een blockchain “blokken”.

Een blok is een verzameling van gegevens. En elk stukje data wordt aan de blockchain toegevoegd door het ene blokje na het andere op een chronologische manier te verbinden, op dezelfde manier waarop een rij van een spreadsheet een andere rij volgt.

ketting blockchain

En deze reeks van gekoppelde blokken na elkaar maakt het een keten (Chain in het Engels) van blokjes (d.w.z. een blockchain).

Dus hier is de samenvatting: Een blockchain is een wereldwijde online database die iedereen met een internetverbinding kan gebruiken. Omdat het op het internet bestaat, is het “decentraal”, wat betekent dat het blockchaingrootboek wordt gedeeld door alle computers over de hele wereld, niet op één centrale locatie.

En dit is waarom blockchain technologie uniek is.

Onderstaande video geeft een beter overview: 

Bitcoin en Blockchain

De allereerste en meest bekende applicatie van Blockchain is Bitcoin, een peer-to-peer digitale valuta voor het moderne, digitale tijdperk. 

Bitcoin is gemaakt en wordt vastgehouden op de Bitcoin blockchain. 

In tegenstelling tot traditioneel geld kunt u BTC naar iedereen en overal sturen zonder toestemming van banken of overheden te vragen.

De blockchain van Bitcoin maakt het niet uit of u een mens of een machine bent. Duizenden Bitcoin-knooppunten (nodes) op de blockchain zijn evengoed in staat om de legitimiteit van betalingen te verifiëren. Daarom is er geen behoefte aan derde partijen zoals banken.

De recente prijsrally van Bitcoin en de massale adoptie ervan spreken boekdelen over de inherente waarde van een blockchain-concept.

Hoe werkt een blockchain en waarom kan deze niet worden gehackt?

Dus nu we weten wat een blockchain is, laten we proberen te decoderen hoe een blockchain werkt. Ik zal het voorbeeld van Bitcoin gebruiken, omdat de meeste mensen ermee bekend zijn.

In deze blockchain bestaan er 1 MB blokken die peer-to-peer transacties bevatten. Deze blokjes worden elke 10 minuten toegevoegd nadat ze door miners zijn geverifieerd met behulp van een ingebouwd consensusmechanisme. 

Elke invoer in deze blokken is beveiligd met cryptografische wiskunde, wat het onomkeerbaar maakt.

blockchain uitleg

Deze blokken hebben unieke kenmerken zoals (zie bovenstaande afbeelding):

  • Ze zijn voorzien van een tijdsregistratie.
 

Elk blok is voorzien van een datum en tijd.

  • Ze zijn gedistribueerd en gedecentraliseerd.
 

Elk blok heeft meerdere kopieën die op verschillende locaties zijn geplaatst. In andere woorden, iedereen kan de volledige blockchain op zijn computer downloaden. Zie onderstaande afbeelding hoe groot de blockchain nu al is (december 2020). 

  • Ze zijn transparant.
 

Iedereen kan zien wat er op het blok staat (welke transacties er precies hebben plaatsgevonden). En elke blok linkt via een ketting (chain) terug naar de vorige blok.

  • Ze zijn rekenkundig onomkeerbaar.
blockchain in mb

Wanneer een transactie plaatsvindt op de blockchain, gaat deze over in een pool van onbevestigde transacties die de “Mempool” wordt genoemd. 

Deze transacties worden dan gegroepeerd in een blok. Hierna lossen de miners een rekentechnisch moeilijk probleem op om dit blok toe te voegen aan de Blockchain.

Op deze manier wordt het, naarmate er steeds meer blokken aan de blockchain worden toegevoegd, rekentechnisch moeilijker om de transactie om te keren of om een transactie te verdubbelen.

En tegelijkertijd wordt de blockchain gebruikt door miljoenen gebruikers die dit gedistribueerde grootboek op hun pc’s draaien. Het is alsof er miljoenen kopieën van Bitcoin’s grootboek zijn, beginnend bij “het Genesis-blok”, dat door Satoshi Nakamoto is gemined. Lees hier de eerste paper van Satoshi Nakamoto over Bitcoin. 

Elk van deze kopieën bevat de geschiedenis van de blokken sinds het begin van het Bitcoin-netwerk. Dit maakt het voor iedereen moeilijk om het systeem te vervalsen of af te breken.

Bovendien is elke transactie beveiligd met sterke cryptografische wiskunde.

Iedereen die het grootboek wil wijzigen, moet het 51%-netwerk overmeesteren en hacken om de cryptografische wiskunde om te keren. Dit betekent dat een hacker 51% van alle deelnemers moet hacken die dit grootboek op verschillende locaties en op hetzelfde moment uitvoeren.

Zelfs als men dit probeert te doen, zou het een praktisch onhaalbare hoeveelheid kapitaal en energie vergen. Dit maakt de blockchain onhackbaar en fraudebestendig.

Bitcoin is slechts één voorbeeld van een blockchain technologie. 

Maar blockchain-oplossingen kunnen in vele industrieën worden geïmplementeerd om verschillende problemen op te lossen

Smart Contracts

Hier zullen we een korte introductie geven over een smart contract. We gaan hier niet heel diep op in om deze informatie niet te technisch wordt. 

In het kort: 

Een "smart contract" is een computerprotocol dat bedoeld is om de onderhandeling of uitvoering van een contract digitaal te vergemakkelijken, te controleren of af te dwingen. Smart contracten maken het mogelijk om geloofwaardige transacties uit te voeren zonder derden.

Bijvoorbeeld: 

Stel dat je een appartement van mij huurt. Je kunt dit via de blockchain doen door te betalen in cryptocurrency. 

Je krijgt een betalingsbewijs dat in ons virtuele contract staat; 

“ik geef je de digitale ingangscode die op een bepaalde datum naar u toe komt. Als de sleutel niet op tijd komt, geeft de blockchain een terugbetaling. Als ik de sleutel voor de huurdatum opstuur, houdt de functie deze vast en worden zowel de kosten als de sleutel aan u en mij vrijgegeven wanneer de betreffende huurdatum aankomt.” 

Het systeem werkt op de If-Then (als – dan) premisse en wordt door honderden mensen gezien, zodat u een foutloze levering kunt verwachten. Als ik je de sleutel geef, ben ik zeker dat ik betaald word. Als je een bepaald bedrag in bitcoins stuurt, krijg je de sleutel. Het “smart contract” wordt automatisch geannuleerd na de tijd, en de code kan niet worden verstoord met een van ons zonder dat de ander het weet, omdat alle deelnemers tegelijkertijd worden gewaarschuwd. Er is geen vertrouwen nodig. 

Why Blockchain Matters?

Blockchain is, zoals hierboven uitgelegd, een onveranderlijke en transparante database van records. Deze onveranderlijkheid en transparantie zorgen ervoor dat er geen derde persoon nodig is om de database te onderhouden.

Neem het voorbeeld van een boer uit Congo. Hij kocht een stuk land, maar verloor bij een overstroming zijn kopie van de akte en het contract van het land. Nu kan hij niet meer beweren dat hij zijn land bezit. En hij had een digitale kopie van de eigendomsovereenkomst op een overheidsdatabank, maar ook die werd tijdens de overstroming vernietigd. 

Nu is deze boer met geen bewijs dat hij eigenaar is van dit stuk land!! Hij zou deze problemen hebben vermeden als hij zijn landakte kopieën op een blockchain had ingediend, die meerdere kopieën over de hele wereld zouden hebben verspreid.

Dit is slechts één scenario waarin een aanvraag voor een blockchain nuttig zou zijn. 

Afgezien daarvan zal de technologie van de blockchain van belang zijn door onze identiteit te beschermen, de eigendom te verifiëren, dubbele uitgaven te vermijden.

En het is niet overdreven dat de blockchain technologie binnenkort een integraal onderdeel van ons leven zal zijn.

De Toekomst van Blockchain Technologie

toekomst van Blockchain

De blockchain is de moeder van de meer dan 500 miljard dollar aan cryptocurrency markt.

Maar het succes of het falen van cryptocurrency zal niet de toekomst van blockchain bepalen.

Blockchain is groter dan cryptocurrency’s.

Enkele opmerkelijke verschuivingen in het ecosysteem van de blockchain zijn de volgende:

  • In 2016 heeft de blockchain een investering van 1,4 miljard dollar aangetrokken, zoals gerapporteerd door PwC.
  • In 2016 verklaarde de regering van Dubai dat ze tegen 2020 al haar bevoorradingsketens op de blockchain zal verschuiven.
  • Onlangs heeft Ethereum de EEA-ethereum Enterprise Alliance opgericht en IBM werkt aan Hyperledger.
  • Meer dan vijftig van ‘s werelds grootste financiële bedrijven experimenteren met blockchains.
  • Daarnaast worden blockchain-oplossingen besproken in sectoren als auto’s, identiteitsbeheer, intellectuele eigendomsrechten, onroerend goed, gezondheidszorg, supply chain management en governance (om er maar een paar te noemen).

Uiteindelijk zal alleen de tijd leren hoe disruptief deze uitvinding van de informatica zal zijn.

Lees meer: 

Veelgestelde Vragen

Blockchain-technologie wordt het eenvoudigst gedefinieerd als een gedecentraliseerd, gedistribueerd grootboek dat de herkomst van een digitaal goed vastlegt. 
Een blockchain is eigenlijk een database omdat het een digitaal grootboek is dat informatie opslaat in datastructuren die blokken worden genoemd… Echter, terwijl een blockchain een database is, is een database geen blockchain. Ze zijn niet uitwisselbaar in die zin dat ze beide informatie opslaan, maar ze verschillen in ontwerp.

Het antwoord is dat niemand echt eigenaar is van Blockchain technologie, hoewel specifieke en individuele Blockchains eigendom kunnen zijn van verschillende organisaties.

De uitvinder van blockchain technologie is Satoshi Nakamoto (pseudoniem).  

Sending
User Review
5 (1 vote)