MetaMask: wat is het en hoe moet je het gebruiken?

Laatst bijgewerkt op: 11 January 2021
Wat is MetaMask
Logo van MetaMask

MetaMask is een browser extensie die is ontworpen om de toegang tot het Dapp-ecosysteem van Ethereum te vergemakkelijken.

Het dient ook als portemonnee voor het bewaren van ERC-20 tokens waarmee gebruikers via de wallet toegang hebben tot diensten van het netwerk.

In het kort

  • MetaMask is een browser extensie die dienstdoet als Ethereum portemonnee.
  • Gebruikers kunnen Ether en andere ERC-20 tokens opslaan in de MetaMask wallet.
  • De wallet kan ook worden gebruikt voor interactie met decentrale toepassingen (dapps)

De populaire decentrale toepassing CryptoKitties liet de Ethereum blockchain in december 2017 met 1,3 miljoen transacties vastlopen, maar sindsdien zijn de gebruikersaantallen gedaald tot enkele honderden.

Voor velen zijn dit soort toepassingen te moeilijk in gebruik.

Door de drempel naar de wondere wereld van decentrale toepassingen te verlagen en het decentrale web in de massamarkt te introduceren, hoopt MetaMask daar verandering in te brengen.

Wat is MetaMask?

MetaMask, dat net als een redactioneel onafhankelijke Decrypt wordt gefinancierd door Ethereum incubator ConsenSys, is een browser plugin die dienstdoet als Ethereum wallet en wordt geïnstalleerd als een gewone plugin.

Onmiddellijk na de installatie kunnen gebruikers Ether en andere ERC-20 tokens opslaan, zodat ze transacties kunnen uitvoeren naar eender welke Ethereum portemonnee.

Door verbinding te maken met op Ethereum gebaseerde Dapps kunnen gebruikers hun tokens uitgeven in spellen, staatsmunten in goktoepassingen en ze verhandelen op gedeceentraliseerde exchanges.

Het biedt gebruikers ook een toegangspoort tot de opkomende wereld van de gedecentraliseerde financiën, of DeFi, die een manier biedt om toegang te krijgen tot DeFi-apps zoals Compound en PoolTogether.

Hoe kun je van start gaan met de browser extensie MetaMask?

Hoewel het ingewikkeld lijkt, is MetaMask een van de eenvoudigere Ethereum wallets en dapp-browsers; in de meeste gevallen kan het in enkele minuten worden ingesteld.

Om MetaMask te gebruiken, heb je Chrome, een op Chrome gebaseerde browser zoals Brave, of een alternatief voor Chrome, zoals Firefox, nodig.

Eerst moet je de officiële Metamask-extensie voor je browser downloaden en installeren; ofwel de Google Chrome browser extensie ofwel de Firefox extensie, afhankelijk of je al dan niet een Chrome browser hebt.

Voor onze gids gebruiken we de Firefox extensie, maar de stappen zijn ook bijna identiek voor andere browsers, inclusief Google Chrome.

Klik op de knop ‘Aan de slag’ om je Ethereum portemonnee met behulp van MetaMask aan te maken.

Klik in de volgende stap op ‘Maak een wallet’.

Stap 2: Ingesteld wachtwoord

Vervolgens krijg je de vraag of je wilt helpen om MetaMask te verbeteren.

Klik op ‘Nee, bedankt’ als dit je niet interesseert, klik anders op ‘Ik ga akkoord’.

Help Improve MetaMask form screen

Voor de volgende stap moet je een wachtwoord van minstens 8 karakters kiezen.

We raden aan een uniek wachtwoord te gebruiken dat een mengeling van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers bevat.

Lees en accepteer vervolgens de gebruiksvoorwaarden en klik op ‘Aanmaken’.

Stap 3: ingestelde back-up

Nu zal MetaMask je je backup-zin, bestaande uit 12 woorden, presenteren.

Je moet dit opschrijven in dezelfde volgorde die op je scherm wordt weergegeven. Dit is nodig om je wallet te herstellen als je ooit de toegang tot je computer verliest, en moet op een veilige plaats worden bewaard.

Iedereen die toegang heeft tot deze backup-zin heeft, heeft namelijk toegang tot je geld.

Klik nu op ‘Volgende’.

Bevestig je backup-zin op het volgende scherm door de woorden in dezelfde volgorde als eerder opgeslagen in te voeren. Klik op ‘Bevestigen’ als je klaar bent.

Secret Backup confirmation MetaMask

Je bent nu bijna klaar met het MetaMask setup-proces.

Als je op ‘Alles klaar’ op de laatste pagina klikt, log je automatisch in op MetaMask.

Als je ooit wordt uitgelogd, kun je opnieuw inloggen door te klikken op het pictogram dat is toegevoegd aan je Chrome of andere browser.

Op het tabblad ‘Activa’ heb je toegang tot je lijst met activa en op het tabblad ‘Activiteit’ kun je je transactiegeschiedenis bekijken.

Transacties verzenden is net zo eenvoudig als op de knop ‘Verzenden’ klikken, je adres en het bedrag invoeren en je transactievergoeding selecteren.

Je kunt de transactiekosten ook handmatig aanpassen via ‘Geavanceerde opties’, waarbij je gebruik maakt van informatie van ETH Gas Station of vergelijkbare platformen om een meer geschikte gasprijs te kiezen.

Nadat je op ‘Volgende’ hebt geklikt, kun je de transactie bevestigen of weigeren.

Interface van MetaMask app

Om MetaMask te gebruiken voor interactie met een DApp of slim contract, moet je meestal een ‘Connect to Wallet’-knop of iets dergelijks vinden.

Nadat je hierop hebt geklikt, zou je een melding moeten krijgen met de vraag of je de DApp wilt laten verbinden met je portemonnee.

Onderstaand voorbeeld is voor Uniswap, maar een soortgelijk proces moet worden gevolgd voor andere DApp’s. Door verbinding te maken met een DApp, kun je je adressen bekijken; ze hebben geen toegang tot je geld.

Zodra je verbonden bent, kun je communiceren met de gedecentraliseerde applicaties en de functies ervan gebruiken.

Dapps maken automatisch verbinding met MetaMask. Als er een betaling nodig is, verschijnt er binnen de gedecentraliseerde toepassing een pop-upvenster met de vraag om de transactie van de MetaMask-account te bevestigen.

Welke voordelen biedt MetaMask?

Welke nadelen heeft deze plugin?

MetaMask alternatieven

  • Parity: een andere browser gebaseerde wallet die toegang biedt tot gedecentraliseerde toepassingen en ETH transacties.
  • Mist-browser: een browser ontworpen om toegang te krijgen tot gedecentraliseerde toepassingen die werkt met de wallet van Mist, een Ethereum versie met een volledig knooppunt.
  • MyEtherWallet: een vergelijkbare populaire online wallet die is gebaseerd op Ethereum munten en tokens. Je kunt er transactiees mee doen zonder dat je de ETH blockchain moet downloaden, maar het integreert niet op dezelfde manier in de gedecentraliseerde toepassingen.

Wist je dat?

MetaMask is geïntegreerd met hardware wallets Trezor en Ledger, zodat gebruikers deze service kunnen gebruiken terwijl hun crypto veilig op een hardware wallet staat.

De toekomst van MetaMask

Sinds de lancering heeft MetaMask gezorgd voor een makkelijke toegang tot de groeiende wereld van gedecentraliseerde toepassingen.

Naarmate nieuwe dapp-producten en -diensten opduiken, nemen de gebruikersaantallen toe. In februari 2020 waren er al een miljoen gebruikers van de Chrome extensie.

In september 2020 lanceerde MetaMask ‘Metamask Mobile’ voor Android en iPhone, zijn eerste smartphone-app.

Mannen denken dat het een goede keuze is

Deze applicatie stelt gebruikers in staat om nieuwe accounts aan te maken of in te loggen met hun bestaande MetaMask account, en biedt vrijwel dezelfde functionaliteit als de browsergebaseerde versie.

Gebruikers krijgen een token wallet, een key vault en login zodat ze digitale middelen kunnen beheren en toegang hebben tot dapps zoals Uniswap en OpenSea.

Table of Contents

Crypto Robots

Bitcoin Era

Bitcoin Trader icon kleur

Bitcoin Trader

Bitcoin Code icon kleur

Bitcoin Code

Bitcoin Revolution

Bitcoin Profit logo kleur

Bitcoin Profit