Wat is Bitcoin, en wat zijn de redenen achter zijn stijgende populariteit?

Laatst bijgewerkt op: 3 June 2021

De wereld van vandaag is een uiterst digitaal gegeven geworden, en de manieren om dingen te doen zijn spectaculair veranderd. Zakendoen, contact maken met vrienden en familie, leren, en vooral handelen is sterk veranderd. Vroeger werd contant geld gebruikt, maar in de huidige wereld heeft de geavanceerde technologie ons het gemak van online betalingen geboden. De handel is vereenvoudigd dankzij het elektronische betalingssysteem, waardoor online handelen nu mogelijk is met behulp van betalingsdiensten.

Cryptocurrencies zijn de virtuele digitale activa die een persoon-tot-persoon systeem volgen en veel gebruikt worden als een medium van uitwisseling. De blockchain-technologie die in de meeste cryptocurrencies wordt gebruikt, maakt gebruik van cryptografie om nieuwe eenheden te creëren en transacties te beschermen. Cryptocurrencies zijn een geweldig alternatief voor traditionele valuta’s omdat deze een gedecentraliseerd netwerk volgen.

Bitcoin: de eerste cryptocurrency

In de wereld van cryptocurrencies werd bitcoin de eerste moderne digitale valuta die in 2009 door een mysterieuze programmeur, Satoshi Nakamoto, werd uitgevonden. Satoshi was van plan om een elektronisch betaalsysteem te bouwen dat niet afhankelijk is van de overheid of financiële instellingen en dat volledig gedecentraliseerd is. Hij richtte zich op het creëren van een gedecentraliseerd netwerk dat onafhankelijk is van centrale autoriteit of servers.

In 2009, toen Bitcoin werd geïntroduceerd, begrepen de mensen de onderliggende technologie niet, d.w.z. de blockchain, maar na verloop van tijd won de munt wereldwijd enorm aan populariteit. Zo werd Bitcoin de eerste moderne cryptomunt. Veel ontwikkelaars probeerden in navolging van Bitcoin tevergeefs andere cryptocurrencies te maken.

Waarom zijn Bitcoin en andere cryptocurrencies zo populair?

Net als traditionele valuta heeft Bitcoin een bepaalde waarde. De markt is echter uiterst volatiel en blijft sterk in waarde schommelen. De belangrijkste reden achter de torenhoge waarde van Bitcoin is het wijdverbreide gebruik ervan over de hele wereld. Veel bedrijven en particulieren gebruiken Bitcoin als betaalmiddel in plaats van traditionele valuta. De meeste consumenten gebruiken Bitcoin vanwege het grote gemak en de ultieme veiligheid die blockchain-technologie biedt.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin winnen enorm aan populariteit, waardoor verschillende bedrijven Bitcoin tegenwoordig als betaalmiddel aanvaarden. Hierdoor is handelen een stuk makkelijker geworden. Mensen kiezen voor vastgoedbedrijven, bedrijven en zelfs coffeeshops die betalingen met Bitcoin accepteren. Als we kijken naar de groeisnelheid en de waarde van Bitcoin, kan de waarde verder stijgen naarmate meer bedrijven en detailhandelaars deze cryptomunt accepteren als betaalmiddel.

Maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van zijn populariteit?

Snelle, makkelijke en goedkope transacties

Bitcoin is niet afhankelijk van centrale autoriteiten en banken, wat betekent dat er geen tussenpersonen zijn. In tegenstelling tot traditionele valuta, worden er hierdoor geen transactiekosten in rekening gebracht. Als je geld internationaal overmaakt via banken, vragen deze meestal enorme transactiekosten aan zowel de verzender als de ontvanger en duurt het enkele dagen om de transactie te voltooien.

Geld overmaken via Bitcoin is een veel eenvoudiger proces omdat het slechts enkele minuten duurt om de transactie te voltooien, en er slechts minimale transactiekosten aan verbonden zijn. Hierdoor is Bitcoin wereldwijd toegankelijk en zijn er weinig beperkingen of wetten om transacties te voltooiien.

Zeer volatiele markt

De overheid en de gemeenschap hebben geen controle over de Bitcoin-markt, alleen de gebruikers ervan. Daarom is deze markt uiterst volatiel en reageert deze fel op vraag en aanbod. Een volatiele markt kan ervoor zorgen dat je al je Bitcoins verliest. Langs de andere kant zijn veel beleggers erin geslaagd om enorme winsten te boeken. Een van de platforms die hiervoor wordt gebruikt, is Bitcoin Up. Beleggers kopen Bitcoin meestal tegen een lagere prijs, om hun aankoop later tegen een hogere prijs opnieuw te verkopen.

De reden voor de volatiele markt van Bitcoin zijn de verschillende onzekerheden met betrekking tot de legitimiteit van de cryptomunt. Ondanks de volatiele markt heeft het een grote impact op bedrijven en wordt verwacht dat het de populairste cryptocurrency wordt.

Minder risico op fraude

De meeste beleggers voelen zich aangetrokken tot Bitcoin omdat het 100% digitaal is, een factor die erg aantrekkelijk is voor handelaars en beleggers. Tot slot zijn er geen fraudeproblemen omdat het geen fysieke vorm heeft en niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit of financiële instellingen.

Sending
User Review
5 (1 vote)