de informatie site over Cryptocurrency, NFTs en P2E games. 

Wat is Ripple en hoe verschilt het van cryptocurrency als Bitcoin en Ethereum

Leer Ripple kennen, een ander soort cryptocurrency.

Bitcoin is nog steeds koning maar er zijn al veel nieuwe cryptomunten met elk hun eigen aanpak. Eén die het meest afwijkt van de standaard crypto normen is Ripple, een veel meer gecentralizeerde cryptocurrency in een zeer gedecentraliseerde cryptowereld.

Wat is Ripple? Het is geclassificeerd als cryptocurrency, maar de manier waarop het ontworpen is en hoe het werkt is heel wat anders dan de andere crypto munten. Daarom moet je als je wil investeren in Ripple, eerst zelf wat research doen. En welke plaats is nu beter geschikt dan hier?

Wil je weten wat Ethereum precies is? Daarover hebben we ook een artikel.

Ripple uitleg / uitgelegd

Ripple is de verzamelnaam voor het cryptocurrency platform en het transactieprotocol wat eigenlijk XRP is, op dezelfde manier als Ethereum de naam voor het platform is dat handelen in Ether mogelijk maakt.

Net zoals andere cryptocurrencies is Ripple gebouwd op het idee van een distributed ledger network (verspreid grootboek netwerk) dat vereist dat verschillende partijen meedoen in het valideren van transacties, in plaats van 1 gecentraliseerde autoriteit.

Dit maakt het mogelijk om transacties over de hele wereld uit e voeren, en transactiekosten zijn veel goedkoper dan bij bitcoin. Verschillend van andere cryptocurrencies worden XRP transacties onmiddellijk uitgevoerd zonder de typische confirmatie tijd.

Ripple werd oorspronkelijk opgericht door 1 bedrijf, Ripple Labs, en wordt er nog steeds door ondersteund, in tegenstelling tot het grotere netwerk van ontwikkelaars dat de ontwikkeling van bitcoin voortzet.

Het heeft ook geen geen fluctuerend aantal van zijn currency in bestaan. Waar bitcoin een continue groeiend aantal coins heeft met een uiteindelijk limiet, en ethereum dat theoretisch gezien geen limiet heeft, werd Ripple gemaakt met zijn volledig aantal van 100 miljard van bij de start, Dit aantal wordt gehandhaafd zonder mining en het grootste deel van de tokens zijn eigendom en worden bijgehouden door Ripple Labs zelf – ongeveer 60 miljard.

Zelfs bij de recentelijk verminderde waarde van ongeveer een dollar per XRP, betekent dit dat Ripple Labs momenteel ongeveer een waarde van 60 miljard dollar heeft in de cryptocurrency (let op: de prijs van Ripple is de laatste tijd hard gecrasht, en kan tegen de tijd dat je dit leest veel minder of meer waard zijn dan $ 60 miljard). Het heeft 55 miljard XRP in een escrow account, dat hen toelaat om tot 1 miljard munten per maand te verkopen als ze dat willen om nieuwe projecten en overnames te financieren. Zo een groot aantal verkopen zou wellicht een drastisch effect hebben op de waarde van de cryptocurrency, en dat zijn ze dus ook niet meteen van plan.

Eigenlijk, is het doel van Ripple Labs gebruik maken van de technologie achter XRP om snellere banktransacties over de hele wereld mogelijk te maken. Terwijl bitcoin en andere cryptocurrencies gebouwd zijn met het idee om financiele transacties te scheiden van financiele organisaties van traditionele valuta is Ripple bijna het omgekeerde op elk vlak.

Gesteund door banken

Je hebt misschien al veel beleggers horen discussiëren over het idee van regularisatie. Wij denken niet dat dit echt tot zorg moet baren (Bitcoin en crypto komt er sowieso door, regularisatie kan het niet tegenhouden) maar toch zijn er velen die zich zorgen maken over de banken die bitcoin en dergelijke willen tegenwerken. Dit is nog minder waarschijnlijk bij Ripple, want het wordt ondersteund door enkele van de grootste financiële instituten van de wereld. American Express, UBS, Santander, RBC, Westpac en meer hebben allemaal een rol in de werking en profilering. Ze kunnen zelfs elk hun eigen specifieke kosten aanrekenen voor het voltooien van transacties. De macht die deze instituten uitoefenen is precies wat Ripple zo anders maakt.

In veel opzichten is dit niet geheel verrassend, aangezien blockchain technologie heel wat voordelen biedt voor bedrijven die dit effectief kunnen implementeren. Het ondersteunen van een cryptocurrency zoals Ripple is echter zeker een uitbijter en moet door potentiële kopers en verkopers worden begrepen, omdat het die financiële instellingen een veel grotere mate van controle over Ripple geeft dan de meeste andere cryptocurrencies die er zijn.

Terwijl bitcoin, ethereum en dergelijke volledig gedecentraliseerd zijn – ondersteund door duizenden of zelfs miljoenen miners wereldwijd – wat ervoor zorgt dat niemand enige controle heeft over het netwerk, zijn Ripple’s nodes in handen van deze financiële instellingen en Ripple Labs zelf. Deze onafhankelijke servers hoeven geen PoW (proof-of-work) berekeningen uit te voeren zoals bij bitcoin, de nodes valideren zelf enkel transacties – net zoals traditionele banken dat doen.

Als je dat samenlegt met het feit dat er geen nieuwe XRP bijkomen, en dat het aantal bestaande XRP dat in circulatie is strikt gecontroleerd wordt, dan brengt dat velen ertoe zich zorgen te maken over de toekomst van Ripple.

Slecht nieuws

Dat enkele instanties zoveel controle hebben over het Ripple netwerk betekent dat ze macht hebben die uniek is voor dit soort cryptocurrencies. De “freeze” baart tegenstanders het meeste zorgen.

De XRP Ledger geeft adressen de mogelijkheid om niet-XRP saldi te bevriezen, wat interessant kan zijn om te voldoen aan wettelijke vereisten, of tijdens een onderzoek naar verdachte activiteit (aldus the Ripple guide over de freeze functie) https://ripple.com/build/freeze/). Dit is vaak voorkomend in de wereld van traditionele banken, maar velen zouden beweren dat het het tegenovergestelde is van het ware doel van cryptocurrencies: het verwijderen van regulering en toezicht.

Effectief kunnen Ripple nodes XRP-portefeuilles op individuele basis of alle portefeuilles die aan een bepaalde node zijn gekoppeld, ernstig beperken. Dit werd aangetoond in 2015, toen de oorspronkelijke oprichter van Ripple Labs, Jed McCaleb, probeerde meer dan een miljoen dollar aan Ripple te verkopen. Ripple Labs zou een Ripple-node: Bitstamp, hebben overgehaald om de transactie ongedaan te maken.

Hoewel er elementen in het verhaal zijn die suggereren dat McCaleb een contract met de verkoop heeft geschonden, is het feit dat de bevriezing überhaupt mogelijk was, met gecentraliseerde autoriteiten die het vermogen van de eigenaar van de valuta controleerden om ermee te handelen zoals hij dat wenst, een reden om velen ongerust te maken over de toekomst van Ripple. Als het oprichtende bedrijf, beurzen en banken XRP in die mate kunnen beheersen, is het dan de moeite waard om in Ripple te handelen?

Op zijn minst is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat waar andere cryptocurrencies de eigenaren een bijna volledige controle geven over hun munten – zolang je de juiste soort wallet gebruikt – Ripple een veel grotere supervisie en middleman controle heeft.

Hoe Ripple Kopen?

Ripple kun je kopen op de volgende platformen:

Hoe Ripple Opslaan?

De veiligste manier is natuurlijk nog steeds uw munten opslaan op een hardware wallet. Ledger Nano S biedt ondersteuning voor Ripple.

Share this article:

what you need to know

in your inbox every morning