Bitcoin Halving: Alles wat je moet weten!

Als het aankomt op de blockchain technologie zijn er een hele hoop termen die te maken hebben met de techniek. Voor Bitcoin is er een term ontzettend belangrijk, dit is de Halving. Veel mensen weten niet wat de halving precies inhoudt. De kans is groot dat jij dit ook niet weet, je bent namelijk niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen.

Als je er achter wilt komen wat de halving is en wat het inhoudt voor Bitcoin dan raden wij je aan om snel verder te lezen.

We zullen het je in dit artikel namelijk allemaal laten zien!

bitcoin halving


Wat is de halving precies? 

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat is de halving precies? Ongeveer elke vier jaar wordt de beloning die Bitcoin miners krijgen voor het verwerken van een transactie gehalveerd. Hierdoor wordt de snelheid waarmee nieuwe Bitcoin in omloop wordt gebracht gehalveerd. Dit is de manier waarop Bitcoin een soort synthetische vorm van inflatie gebruikt.

Deze verdwijnt langzaam totdat alle Bitcoin is vrijgegeven en in omloop is. Op dat moment worden miners beloond met vergoedingen voor het verwerken van transacties die de netwerkgebruikers zullen betalen. Deze vergoedingen zorgen ervoor dat miners nog steeds de stimulans hebben om het netwerk in stand te houden.

Het idee is dat de concurrentie voor deze vergoedingen ervoor zal zorgen dat ze laag blijven nadat de halvering is voltooid.

Volg hier zeker het laatste nieuws!

De halving is belangrijk omdat het een nieuwe stap is in het afnemende aanbod van Bitcoin. Er bestaan slechts 21.000.000 Bitcoins. Je bent natuurlijk in staat om Bitcoin te verkrijgen en te kopen, maar door het lage aanbod van Bitcoins op 21 miljoen heeft dit project de potentie om veel meer waard te worden.

Hoe schaarser iets is, hoe duurder het wordt. Denk bijvoorbeeld maar aan de prijs van goud. In 2009 was de beloning voor elk blok in de blockchain 50 Bitcoins. Na de eerste halvering was het 25, toen 12,5, en nu zal het 6,25 Bitcoins per blok zijn. De halving van de Bitcoin zorgt ervoor dat de nieuwe Bitcoin tot ongeveer 2140 zal worden vrijgegeven.

Het betekent ook dat de resterende Bitcoin die als beloning wordt gegeven zal afnemen. Dit vermindert het beschikbare aanbod en kan enige gevolgen hebben voor investeerders, omdat andere activa met een laag aanbod, zoals goud, een hoge vraag kunnen hebben en de prijzen kunnen opdrijven. Dit is ook natuurlijk handig als je een crypto bot gebruikt om te traden met cryptocurrencies. Hier meer hierover.

Stijging van de prijs

In het verleden hebben deze Bitcoin-halvings gezorgd voor enorme stijgingen van de Bitcoin-prijs. De eerste halvering, die plaatsvond in november 2012, zorgde voor een stijging van bijna $1,000.

De prijs van Bitcoin begon in november met ongeveer $12 en bereikte een piek van ongeveer $950 een jaar later op 25 november 2013. De tweede halvering van de Bitcoin vond plaats in juli 2016. De prijs bij die halving was ongeveer $650. Tegen 16 december 2017 was de prijs van de Bitcoin gestegen tot bijna $20.000.

De prijs daalde toen in de loop van een jaar van deze piek naar ongeveer $3.200, een prijs die nog steeds hoger is dan de prijs van voor de halving.

Natuurlijk zijn er tot nu toe slechts twee halvings geweest in de geschiedenis van Bitcoin. Je zou kunnen zeggen dat er niet genoeg bewijs is om te beweren dat de prijs van Bitcoin zal stijgen na een halving.

In de loop van het afgelopen jaar heeft Google een aanzienlijke toename gezien in het aantal zoekopdrachten voor de Bitcoin halving. Het onderwerp is dan ook echt super populair.

Op Twitter werd de hashtag #Bitcoinhalving ruim 1600 keer gebruikt.

De werking van schaarste

We hebben al even kort vermeld dat de schaarste ervoor zal zorgen dat de koers van Bitcoin zal gaan stijgen door de halving. Maar hoe zit dit dan precies?

Andere activa die typisch zeer schaars zijn, zoals goud en zilver, geven ons een beeld over de werking van de halving. Omdat de inflatie van Bitcoin elke vier jaar afneemt, komt het steeds dichter bij de schaarste van activa zoals goud. Activa met een zeer laag aanbod hebben een hoge prijs.

Hetzelfde kan gezegd worden van Bitcoin. Echter heeft Bitcoin heeft één cruciaal verschil. Terwijl edele metalen zoals goud en zilver weinig aanbod hebben, hebben ze geen vooraf ingestelde limiet op hun hoeveelheid. We kunnen aannemen dat er maar zoveel goud op de planeet is, maar de werkelijke hoeveelheid is onbekend. Er worden nog altijd nieuwe goudmijnen ontdekt, dit zorgt voor een lagere goudprijs door een groter aanbod. 

Bitcoin is volledig gemaximeerd op 21.000.000 munten, waardoor de voorraad erg beperkt is. De huidige inflatie van Bitcoin, gecreëerd door het beloningsmechanisme van de miners, is hoger dan die van goud. Hierdoor is het op dit moment minder schaars dan goud.

Aangezien deze halvelings blijven gebeuren, zal dit inflatiecijfer voorbij dat van goud dalen tot het nul is. Het inflatiepercentage van Bitcoin ligt nu op 3,65%. Na de halvering wordt deze gehalveerd tot 1,8%. Op dit moment bestaat er ongeveer 190.040 ton goud en de gemiddelde jaarlijkse productie van goud over de laatste 15 jaar is 2.778. Dit geeft goud een inflatiepercentage van bijna 1,6%. Hoewel goud op dit moment een lagere inflatie heeft, zal dit niet al te lang meer het geval zijn. Grote kans dat Bitcoin dus echt het nieuwe goud zal worden!

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Comments (No)

Leave a Reply