Wat is een ICO

Laatst bijgewerkt op: 18 November 2020

ICO staat voor Initial Coin Offering. Investeer je in een ICO, dan investeer je in een blockchain-gerelateerd project. In ruil daarvoor krijg je voor een relatief laag bedrag coins van het bedrijf achter het project. Mocht het project succesvol worden, dan kun je hier dus leuke winsten mee behalen. Uiteraard is het investeren in een ICO ook risicovol. Over het algemeen zijn ICO’s namelijk niet gereguleerd. Blijkt het project een flop, dan is het geld dat je geïnvesteerd hebt verloren.

Waarom investeren in een ICO?

Investeren in een ICO kan interessant zijn, omdat je tokens krijgt tegen een scherp bedrag. Als een ICO een succes wordt, kunnen de tokens later veel meer waard worden. Binnen een relatief korte periode kan de koers van de token enorm stijgen als hij aanslaat. Om die reden kan het dus een aantrekkelijke investering zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in een project te investeren, omdat je het idee erachter goed vindt. Investeer je in een ICO, dan is het altijd van belang dat je in het project geloofd.

Hoe werkt een ICO?

Een ICO heeft veel weg van een crowdfunding, maar dan blockchain-gerelateerd. De ontwikkelaars achter het project publiceren in eerste instantie een whitepaper. Daarin vind je precies welke plannen de ontwikkelaar van een ICO heeft. Heb je vertrouwen in het project, dan kun je ervoor kiezen om alvast in coins of tokens te investeren. De mensen achter het project hebben daardoor sneller de financiële middelen om het project van de grond te krijgen. Meestal investeer je in de ICO’s met Ethereum of Bitcoin. Betalen met iDeal kan over het algemeen niet.

Een ICO heeft voor de ontwikkelaars nog een voordeel: er zijn al snel mensen met coins of tokens. De blockchain wordt daardoor al vanaf het begin gebruikt en dat is voor de ontwikkelaars ook gunstig. Hoe meer mensen in het bezit zijn van de tokens of coins, hoe meer transacties. De transactiekosten doen de vraag naar de coins hoogstwaarschijnlijk ook stijgen.

En dan heb je die coins of tokens. En nu?

Heb je geïnvesteerd in het project en heb je eenmaal coins of tokens? Dan kun je vervolgens zelf beslissen wat je met jouw coins of tokens doet: uitgeven of vasthouden. Houd er rekening mee dat de waarde van de tokens aan het begin waarschijnlijk vooral zal blijven stijgen als alles goed zit. Daarom is het geen slecht idee om een groot deel van je coins de eerste tijd te bewaren.

Houd er rekening mee dat je vaak hoge kortingen krijgt als je eerder investeert. Veel mensen investeren daarom in een ICO, om deze direct na lancering te verkopen. Om deze reden is het belangrijk om voor het investeren al na te gaan of er veel mensen zullen zijn die ook voor de langere termijn zullen investeren in de ICO.

Zijn ICO’s legaal?

Ja, ICO’s zijn legaal. Er zijn namelijk geen regels voor ICO’s gemaakt, omdat ze relatief nieuw zijn. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft wel aan dat het investeren in Initial Coin Offerings ontzettend risicovol is. Naar verwachting zullen ICO’s in de toekomst beter gereguleerd worden dan nu het geval is. Overigens zijn er al wel landen die stappen hebben genomen tegen ICO’s. Zo zijn de projecten in China helemaal verboden. Amerika heeft geen verbod op ICO’s, maar inwoners van het land zijn niet toegestaan om eraan deel te nemen.

Investeren in ICO’s is risicovol, omdat er geen enkele vorm van regulatie plaatsvindt. Investeer je in een project dat achteraf een scam blijkt te zijn, dan is de kans dat je de investering nog terugkrijgt nihil. Volgens onderzoek zou zelfs 80% van alle ICO’s uit fraude bestaan. Bovendien hoeft zelfs een ICO van betrouwbare ontwikkelaars niet altijd te slagen. Een project kan altijd floppen en ook dan ben je je investering kwijt.

Succesvolle ICO’s uit het verleden

Investeren in ICO’s kan dus erg spannend zijn, zeker na het lezen van alle negatieve verhalen. Toch zijn er in het verleden ook ICO’s geweest die erg succesvol waren. Het beste voorbeeld van zo’n project is Ethereum. Op dit moment is dit op Bitcoin na de grootste crypto. Toen Ethereum werd opgericht bestond de term Initial Coin Offering alleen nog niet, men noemde het destijds een crowdsale. Op het moment kost Ether honderden dollars. Wie Ether tijdens de crowdsale kocht, betaalde slechts $0,31. 

Een ander voorbeeld van een ICO die overduidelijk geslaagd is, is Antshares of NEO. Investeerde je in 2015 in de ICO Antshares, dan betaalde je een bedrag van ongeveer $0,032. Op het moment van schrijven ligt dat bedrag nog een stuk hoger dan $10. Reken maar uit hoeveel rendement je had kunnen behalen met een relatief kleine investering van $500.

Hoe herken je een scam ICO?

Ben je van plan om in een ICO te investeren, dan is het dus erg belangrijk dat je voldoende onderzoek doet naar de ICO in kwestie. Ben je nog niet echt thuis in de cryptowereld? Dan is het investeren in ICO’s eigenlijk altijd af te raden vanwege de risico’s. Er zijn diverse platforms waarop je kunt vinden welke Initial Coin Offerings de komende tijd uitgebracht worden. Een aantal van die platforms kennen ook een waarde aan iedere ICO toe, waaraan je zou kunnen zien hoe betrouwbaar het project is. Houd er echter rekening mee dat achter deze websites vaak ook commerciële bedrijven zitten. Ga dus niet alleen op de waarde af die een dergelijke website aan een ICO toekent. Hieronder zullen we precies uitleggen waar jij op moet letten als je in een ICO wilt investeren.

1 – Lees vooraf goed de whitepaper door

Vrijwel iedere ICO komt met een whitepaper waarin de ontwikkelaars uitgebreid uitleg geven. Heeft een ICO geen goede whitepaper, dan is investeren sowieso onverstandig. Lees alles goed door en ga voor jezelf na of het project de moeite waard is om in te investeren. Worden er duidelijke cijfers genoemd, en kloppen die cijfers ook als je zelf onderzoek gaat doen? Vormt het project de oplossing van een probleem dat zich echt voordoet? Stel deze vragen aan jezelf om te beoordelen of het project betrouwbaar is en potentie heeft.

2 – Ga na of er een maximum aantal tokens is

Is er een maximaal aantal tokens? Dan kun je er in ieder geval zeker van zijn dat het voor de ontwikkelaars minder eenvoudig is om nieuwe tokens te creëren. Is er geen maximum, houd er dan rekening mee dat de ontwikkelaars makkelijk nieuwe coins kunnen maken, waardoor de waarde van jouw coins zal zakken.

3 – Controleer hoe de coins verdeeld zijn

Iedere ICO geeft aan hoeveel coins verdeeld worden over investeerders als jij en hoeveel coins de ontwikkelaars achterhouden. Worden er veel meer coins over de ontwikkelaars verdeeld dan over de investeerders? Dan is het waarschijnlijk beter om niet in deze ICO te investeren.

4 – Ga na wie de ontwikkelaars zijn

Wil je een goed beeld van of iets een scam is, dan kun je het best nagaan wie de aanbieder is. Controleer dus goed wie er verantwoordelijk zijn voor de ICO. Hebben zij voldoende ervaring om een project als deze op een succesvolle manier af te ronden? Zijn er mensen onderdeel van het team die eerder al aan een project hebben gewerkt dat mislukt is? Door uitgebreid onderzoek te doen naar het team achter de ICO, kun je beter inschatten of het project een scam is en hoe groot de kans op slagen is.

5 – Kijk even naar wat anderen te zeggen hebben

In de wereld van crypto is het belangrijk om jezelf goed in te lezen en om de mening van anderen niet klakkeloos over te nemen. Dat wil echter niet zeggen dat het onverstandig is om even na te gaan wat anderen over de ICO te zeggen hebben. Mogelijk krijg je zo weer bepaalde nieuwe inzichten die je kunnen helpen bij je eigen onderzoeken.

Samenvatting: wat is een ICO en is investeren verstandig?

Wat is een ICO? Een ICO is dus een Inital Coin Offering. Het is een soort crowdfunding voor een blockchain-project. Door vroegtijdig te investeren in een ICO krijg je vaak hoge kortingen. In ruil daarvoor hebben de ontwikkelaars achter de coin eerder de financiële middelen bij elkaar om het project succesvol af te ronden. Als het ICO project slaagt, kan je als investeerder een hoog rendement behalen. Merendeel van de ICO’s blijkt echter frauduleus en zelfs wanneer dat niet het geval is, is er een kans op falen. Desondanks zijn er ook succesvolle ICO’s geweest, waarvan Ethereum misschien nog wel het beste voorbeeld is. 

Ben je nieuw in de wereld van crypto, dan is investeren in een ICO doorgaans af te raden. Doe je al een tijdje mee en twijfel je over het investeren in een ICO, dan is het belangrijk om een uitgebreid vooronderzoek te doen. Lees de whitepaper goed door en doe voldoende research naar het team achter de coin of token. Ga tijdens je vooronderzoek ook even na wat anderen te zeggen hebben over de ICO, mogelijk brengt dat je tot nieuwe inzichten.

Na een uitgebreid vooronderzoek kun je ervoor kiezen om in een Initial Coin Offering te investeren, in de hoop dat je een hoog rendement zal behalen.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Table of Contents

Crypto Robots

Bitcoin Era

Bitcoin Trader icon kleur

Bitcoin Trader

Bitcoin Code icon kleur

Bitcoin Code

Bitcoin Revolution

Bitcoin Profit logo kleur

Bitcoin Profit