Tokenomics, een combinatie van de woorden ’token’ en ‘economie’, verwijst naar de economische eigenschappen die een token bezit. Dit kan kwaliteiten omvatten zoals het aanbod, het uitgifteschema, ‘burn’-functies en nog veel meer. De kwaliteiten van een token zijn factoren die gebruikt kunnen worden om de kwaliteit en waarde van een token te bepalen, zowel nu als in de toekomst.
Bij Bitcoin, net als bij veel cryptocurrencies, is de waardepropositie sterk gecorreleerd met zijn tokenomics. Het aanbod is begrensd tot een bepaald aantal met een voorspelbaar uitgifteschema dat in de loop van de tijd afneemt, waardoor inflatie vermindert. Het monetaire beleid van Bitcoin is vergelijkbaar met iets dat in steen is gezet en is sinds de oprichting ongeveer 12 jaar geleden relatief onveranderd en stabiel gebleven. Sommigen zien deze kenmerken van Bitcoin als van hoge kwaliteit, wat aantrekkelijke tokenomics voor potentiële investeerders oplevert.
Wanneer er in 1 keer een groot aantal tokens op de markt komen die een grote shock brengen, dan spreken we van een supply shock.
Supply (aanbod) in Tokenomics
Het toegekende aanbod (of supply) van een token heeft direct invloed op hoe schaars het is en hoe de schaarste wordt gezien door individuen in relatie tot de waarde ervan.
Als een token een laag aanbod (low supply) heeft, wordt het automatisch als schaars en waardevol beschouwd, en als een token een hoog aanbod heeft, wordt het gezien als weinig schaars en laag in waarde. Echter, dit is niet het volledige verhaal. Naast schaarste is vraag en aanbod een andere factor.
Een item is niet automatisch waardevol omdat het zeer schaars is. Als ik een foto neem die schaars is omdat er maar één exemplaar van is, maakt dat het nog niet automatisch waardevol. Het is de vraag naar die foto die bepaalt hoe waardevol het is of zal zijn in de toekomst. Dit geldt ook voor cryptocurrencies.
Eerst heb je de circulerende voorraad (circulating supply) van de token. Dit meet hoeveel tokens momenteel in omloop zijn en beschikbaar zijn voor handel, gebruik of bezit. Bij Bitcoin is de circulerende voorraad meer dan 18 miljoen munten, omdat dat het aantal is dat is gemijnd en in omloop gebracht.
De maximale voorraad is het maximale aantal munten dat ooit zal worden gecreëerd, waarvoor Bitcoin berucht is met zijn maximale voorraad van 21 miljoen. De totale voorraad is de maximale voorraad minus munten die uit de voorraad zijn verwijderd, door verbranding of andere methoden die zijn bijgehouden. Je zult zien dat de totale voorraad en circulerende voorraad van Bitcoin hetzelfde zijn, omdat er geen munten opzettelijk uit omloop zijn verwijderd door het netwerk. Hoewel munten verloren kunnen gaan, vernietigd of in beslag genomen worden, aangezien dit niet door het netwerk is gedaan, wordt het niet meegerekend in de totale voorraad.
De circulerende voorraad en de prijs van de munt bepalen de marktkapitalisatie. Dit is waarom twee munten, één met een kleine prijs en één met een grote prijs, vergelijkbare marktkapitalisaties kunnen hebben. Hieronder kun je zien dat Chainlink meer dan $40 is, terwijl USD Coin slechts $1 is, maar omdat USD Coin een veel grotere circulerende voorraad heeft, meer dan 14 miljard vergeleken met slechts 400 miljoen voor Chainlink, hebben ze vergelijkbare marktkapitalisaties, respectievelijk $17 miljard en $14 miljard. Dit is belangrijk om te begrijpen, omdat de prijs van een munt niet betekent dat het “goedkoop” is. Een token kan overgewaardeerd zijn, zelfs als het een prijs van $3 heeft. Daarom moet de marktkapitalisatie eerst worden gebruikt als een indicator voordat de prijs wordt overwogen bij het bepalen van de waarde van een token.
Aangezien de circulerende voorraad is gekoppeld aan de prijs en marktkapitalisatie, kunnen gebeurtenissen die deze verhogen of verlagen een positief of negatief effect hebben op de prijs van een token.
Bijvoorbeeld, als er een optie is om een token te staken voor rendementen als een validator voor een Proof of Stake-blockchain, dan worden die tokens in feite “opgesloten” en verwijderd uit de circulerende voorraad.
Aangezien de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod, als de vraag hetzelfde blijft maar het aanbod afneemt, dan zal de prijs van nature stijgen. Omgekeerd, als een grote hoeveelheid van die gestaked tokens worden ontstaked en plotseling in omloop worden gebracht, dan kan dit negatief uitwerken op de prijs. Wanneer het aanbod toeneemt maar de vraag hetzelfde blijft, dan zal de prijs van nature dalen.
Ditzelfde principe kan ook worden toegepast op de maximale en totale voorraad. Als er een gebeurtenis is die tokens uit de maximale voorraad verwijdert, kan dit een positief effect hebben op de prijs, zowel op korte als op lange termijn. Onthoud hoe vraag en aanbod de belangrijkste factoren zijn die de prijs beïnvloeden? Dit is hoe tokens die geen maximale voorraad hebben toch waardevol kunnen worden gezien en blijven stijgen in prijs.
Ethereum is hier een goed voorbeeld van, omdat het gebrek aan een maximale voorraad door sommigen als controversieel wordt gezien. De reden dat Ethereum kan blijven stijgen in prijs, ondanks dit, is vanwege de hoge vraag. Dit komt niet alleen van investeerders die ETH willen kopen als investering, maar ook van de hoge vraag van individuen die applicaties gebruiken die ETH vereisen om te werken. Omdat deze vraag om ETH te kopen hoger is dan het aantal mensen dat verkoopt, en de hoeveelheid nieuw ETH die aan de circulatie wordt toegevoegd, is dit wat de prijsstijging mogelijk maakt.
Tokenverbranding (burning) is een methode die wordt gebruikt om tokens permanent uit de circulerende voorraad te verwijderen, wat een manier is waarop teams de prijs van hun token kunnen opdrijven. Het idee achter tokenverbranding is simpel: verminder het aanbod zodat de prijs kan stijgen. Twee veelvoorkomende methoden zijn regelmatig geplande verbrandingen en vergoedingenverbrandingen. Regelmatig geplande verbrandingen kunnen de prijs opdrijven door een aanbodschok te introduceren, afhankelijk van het aantal verbrande tokens. Binance heeft bijvoorbeeld een driemaandelijkse verbranding voor hun BNB-token, waarbij hun meest recente verbranding, op 15 april 2021, 1,09 miljoen BNB of $595 miljoen op dat moment was. Hoewel dit op korte termijn goed kan zijn voor de prijs van BNB, kan dit worden gezien als een kortetermijnbenadering omdat er geen langetermijnduurzaamheid aan is.
De vergoedingenverbrandingsbenadering verwijdert tokens uit de voorraad door een deel van elke transactievergoeding te verbranden. Dit kan worden gezien als een duurzamere benadering, omdat het het aantal tokens vermindert op basis van het gebruik van het netwerk. Het kan worden gebruikt om de inflatiesnelheid te verlagen, het aantal nieuw gecreëerde tokens te verminderen, of als het de inflatiesnelheid overtreft, kan het zelfs de token deflatoir maken. Ethereum is van plan een vergoedingenverbrandingsmechanisme te implementeren, met EIP 1559, in zijn blockchain, dus dit zal de vergoedingenverbrandingsbenadering op een veel grotere schaal op de proef stellen.