de informatie site over Cryptocurrency, NFTs en P2E games. 

Wat is NEO

Neo wordt vaak de Ethereum van China genoemd, maar waarom en wat is het nu precies?

Een inleiding tot de cryptocurrency voorheen bekend als AntShares en zijn maatje Gas.

Waar komt Neo vandaan?

Er is nogal wat verwarring rond het Neo-platform. Niet verwonderlijk als je kijkt naar de gecompliceerde geschiedenis van het project.

Neo begon haar leven als AntShares (ANS) in 2014. AntShares, opgericht door Da Hongfei en Erik Zhang, wordt ‘China’s eerste blockchain-platform’ genoemd. In 2016, vermoedelijk als antwoord op de groeiende interesse in AntShares, en de behoefte aan blockchain-oplossingen die voldoen aan de vereisten van zowel overheidsregulatoren als privébedrijven, richtten Da en Erik OnChain op, een onderneming-ondersteund bedrijf dat op blockchain gebaseerde financiële diensten levert. In 2017 werd AntShares omgedoopt tot Neo.

Neo en OnChain zijn gevestigd in Shanghai. Het is zeker zo dat Chinese regelgeving verregaande gevolgen kan hebben voor cryptocurrency-markten en -ontwikkeling. Neo is voor gelijke delen kwetsbaar en goed gepositioneerd om met het Chinese toezicht samen te werken en te informeren.

Een smart economie

De Neo whitepaper is onze belangrijkste hulpbron bij het begrijpen van het platform. Helaas zijn veel aspecten van Neo nog in ontwikkeling en zijn bepaalde details onduidelijk. Af en toe leest de whitepaper meer als een overzicht van slimme contracten in het algemeen dan een specifieke gids voor de interne werking van Neo.

In concept is Neo een smart contracts ecosysteem, vergelijkbaar met Ethereum. Hiermee kunnen gebruikers de opslag en uitwisseling van digitale assets automatiseren. Om te kunnen concurreren met meer gevestigde implementaties van slimme contracten, maakt Neo gebruik van de zich ontwikkelende technologie en samenwerking met de Chinese autoriteiten in de richting van het verklaarde doel van een ‘slimme economie’.

Digitale identiteit

In 2005 stond de ‘Digital Signature Act’ van China toe dat digitale handtekeningen juridisch bindend zijn in theorie. Het probleem hier is dat een middel tot digitale identificatie dat voldoet aan de vereisten van deze verordening moeilijk te verkrijgen is. In 2016 heeft OnChain, in samenwerking met Microsoft China, Legal Chain opgericht met als doel dit identificatiemiddel te leveren. Legal Chain is van plan de onveranderlijkheid en transparantie van blockchain-systemen toe te passen om aan deze vereisten te voldoen, met het doel om tegelijkertijd gezichts- en stemherkenning te integreren.

Dit concept van digitale identiteit is een belangrijk kenmerk van de door Neo voorgestelde smart/slimme economie. Het onderhouden van een vertrouwde koppeling tussen digitale en fysieke entiteiten betekent dat je misbruik van het systeem moet kunnen volgen, tot een juridisch bindende identiteit.

Consensus

Neo maakt gebruik van een consensusmechanisme genaamd Delegated Byzantine Fault Tolerance (dBFT). Deelnemers aan het systeem zijn in staat bepaalde knooppunten aan te wijzen als boekhouders. Een boekhouder node moet een minimale balans van NEO behouden en aan bepaalde prestatievereisten voldoen.

De taak van de boekhouders is het verifiëren van de blokken die naar de blockchain zijn geschreven. Als tweederde van de nodes op het netwerk kan instemmen met de versie van de blockchain van een boekhouder, wordt consensus bereikt en wordt de voorgestelde versie van de blockchain gevalideerd. Als consensus mislukt, wordt een alternatieve boekhouder aangesproken en wordt het proces herhaald.

Omdat deze consensus slechts over een subset/deel van het netwerk hoeft te worden gerepliceerd, wordt er gezegd dat deze efficiënter is dan klassieke Byzantine Fault Tolerance. Het netwerk als geheel verbruikt minder hulpbronnen en kan hogere transactievolumes aan.

Met dBFT en enkele andere belangrijke optimalisaties beweert Neo meer dan 1.000 transacties per seconde te kunnen verwerken, met als doel het optimaliseren van meer dan 10.000 transacties per seconde. Vergelijk dat met het huidige tarief van 15 transacties per seconde van Ethereum.

Dat is een groot voordeel, maar er kan worden gesteld dat deze winst ten koste gaat van centralisatie. Digitale identificatie en dBFT kunnen dienen om de besturing van het systeem tot een selecte groep te beperken.

NeoContracts

De smart contracts/slimme contracten van Neo worden NeoContracts genoemd. Een van de grootste obstakels bij het ontwerpen van slimme contracten is dat hun resultaten betrouwbaar over een netwerk gereproduceerd moeten worden.

Als naar een contract wordt verwezen op een blockchain en dit verschillende resultaten oplevert op verschillende systemen, kan het netwerk niet op betrouwbare wijze overeenkomen met hoe de blockchain eruit ziet en worden blokken geblokkeerd. Maar een slim contract kan geen zinvolle bewerkingen uitvoeren zonder toegang tot sommige variabelen.

Timestamps/Tijdstempels – Misschien wilt u slimme contracten/smart contracts gebruiken om wekelijkse betalingen aan een werknemer te automatiseren of om de 30 dagen een openstaande rekening bij een distributeur af te sluiten. Uw contract moet weten hoe laat het is. Om consistente toegang tot tijdgegevens te bieden, registreert Neo een tijdstempel/timestamp voor elk nieuw blok dat wordt gegenereerd. Elke 15 seconden wordt een nieuw blok toegevoegd, zodat contracten toegang hebben tot de huidige tijd tot binnen 15 seconden.

Willekeurigheid/Randomness – Ook handig is de mogelijkheid om willekeurige getallen te genereren. Maar hoe geef je een willekeurig getal terwijl je er nog steeds voor zorgt dat hetzelfde willekeurige nummer in het netwerk wordt geïdentificeerd? Om slimme contracten toegang te geven tot willekeur, wordt een willekeurig getal ingevoegd in het Nonce veld van elk nieuw blok. Contracten kunnen verwijzen naar dit veld om toegang te krijgen tot dit willekeurige nummer.

Gegevensopslag/Data Storage – Gegevens in NeoContracts kunnen privé worden opgeslagen, alleen toegankelijk voor het contract waarmee het is geassocieerd. Gegevens kunnen ook worden opgeslagen in een globale context, toegankelijk voor alle contracten op het netwerk. Externe gegevens moeten worden overgebracht naar de Neo-blockchain en doorgegeven aan deze private of openbare datastores om naar te worden verwezen door contracten.

De Tokens (Neo en Gas)

Het platform omvat 2 verschillende tokens. NEO en GAS zijn de cryptografische valuta’s die het Neo-netwerk aandrijven. Zowel NEO als GAS zijn gelimiteerd op 100 miljoen tokens per stuk.

Het NEO-token is representatief voor aandelen in de Neo-markt en kan niet worden verdeeld. NEO-houders krijgen stemrecht in het NEO-ecosysteem en rechten op dividenden in de vorm van GAS. 50 miljoen NEO werden verdeeld via initiële crowdfunding. De resterende 50 miljoen tokens worden vastgezet met een lock-outperiode van 1 jaar, die vervalt op 16 oktober 2017.

Deze lockout tokens moeten worden beheerd door de NEO Council (een groep van de oprichters van het project) om de ontwikkeling en het onderhoud van het ecosysteem te ondersteunen. Specifiek zijn 10 miljoen tokens bestemd om kernontwikkelaars en leden van de NEO-raad te belonen, nog eens 10 miljoen worden gebruikt om het ecosysteem van de Neo-ontwikkeling te stimuleren, 15 miljoen tokens worden behouden voor een ‘onvoorziene gebeurtenis’ en de resterende 15 miljoen moeten worden geïnvesteerd in blockchain-ecosystemen die Neo ondersteunen.

Neo’s alternatieve token, GAS, wordt gegenereerd met een snelheid van 8 GAS per blok met de constructie van de blockchain. De productiesnelheid wordt met 1 token verminderd voor elke 2 miljoen gegenereerde blokken. Ergens rond 2039 zal de GAS-circulatie 100 miljoen bereiken en de productie zal stoppen. In tegenstelling tot NEO kan GAS worden verdeeld.

GAS-dividenden worden ook geaccumuleerd als vergoedingen voor het netwerk. Gebruikers betalen in GAS om slimme contracten in te zetten en uit te voeren. De kosten zijn evenredig met de computerresources die door het contract worden verbruikt. Deze vergoedingen worden aan ‘boekhouders’ uitgedeeld als beloning voor hun activiteit op het netwerk.

Speciale Functies

Naast het kernprotocol, verdedigt het Neo-team een handvol zijprojecten die verschillende voordelen bieden voor het Neo Ecosysteem.

Superconducting Transactions/Supergeleidende transacties

In een traditionele valutawissel worden orders geplaatst en gekoppeld op een centrale marktplaats. Het proces is efficiënt, maar het vereist dat de gebruiker controle over hun geld vrijgeeft voor de uitwisseling.

Door de plaatsing en matching van orders in een consensusnetwerk te automatiseren, kunt u ervoor zorgen dat orders op een eerlijke en transparante manier worden gematcht en verwerkt, waardoor effectief een gedecentraliseerde uitwisseling tot stand wordt gebracht. Maar dit resulteert in trage transacties omdat aanpassingen moeten worden gevalideerd over het netwerk.

Neo stelt een systeem voor waarbij wisseltransacties worden afgerekend op de blockchain, maar orderafstemming wordt off-chain afgehandeld door een centrale exchange. Neo noemt deze transacties ‘Supergeleidende transacties’. Dit is bedoeld om de efficiëntie van gecentraliseerde beurzen te bieden met de beveiliging van een gedecentraliseerde uitwisseling.

NeoX

Met NeoX kunnen transacties blockchains passeren. Ik kan niet veel in detail over dit protocol vinden. Vergelijkbare protocollen omvatten het genereren van slimme contracten die dienen om geld te blokkeren op één blockchain in ruil voor toegang tot fondsen in een alternatieve keten.

NeoFS

Met NeoFS kunnen grote bestanden worden verdeeld en gedistribueerd over het netwerk. Gebruikers kunnen het betrouwbaarheidsniveau opgeven dat ze van een bestand verwachten. Bestanden met lage betrouwbaarheidseisen kunnen worden opgeslagen en opgehaald tegen minimale kosten. Tegen een hogere vergoeding kunnen gegevens worden opgeslagen op betrouwbaardere knooppunten/nodes.

NeoQS

Kwantumcomputers bedreigen de beveiliging van bepaalde cryptografische technieken. Neo gebruikt een op roosters gebaseerd cryptografisch mechanisme dat NeoQS (Quantum Safe) gebruikt, dat in theorie bestand is tegen aanvallen van quantumcomputers. Het is niet waarschijnlijk dat quantum computing van invloed zal zijn op cryptografische systemen in de nabije toekomst, maar het biedt wel enige gemoedsrust.

Neo Wallets

Als je Neo wilt opslaan in een software wallet, gebruik dan de officiële Litecoin wallet.

De veiligste manier is natuurlijk nog steeds uw munten opslaan op een hardware wallet. Ledger Nano S biedt ondersteuning voor Neo.

Neo Kopen

Neo kun je kopen op de volgende platformen:

Lees ook

Verschil neo en gas

Share this article:

what you need to know

in your inbox every morning