Wat is Litecoin

Laatst bijgewerkt op: 11 December 2020

In 2009 werd bitcoin uitgevonden door Satoshi Nakamoto als de eerste cryptocurrency. De code is open source, wat betekent dat ze door iedereen kan aangepast worden en gebruikt voor andere projecten. 

Veel cryptocurrencies werden gelanceerd met aangepaste versies van deze code, de ene al meer succesvol dan de andere. In dit artikel geven we meer informatie over de verschillen tussen bitcoin en litecoin.

Litecoin wordt vaak het kleine broertje van bitcoin genoemd, het is een peer-to-peer cryptocurrency die sinds zijn start in 2011 overal geaccepteerd wordt als standaard cryptomunt. Litecoin wordt gebruikt om geld rechtstreeks tussen individuen of bedrijven over te maken zonder de noodzaak van een tussenpersoon zoals een bank of een betalingsverwerkingsdienst.

Wat is het verschil tussen Litecoin en Bitcoin

Bitcoin wordt vaak vergeleken met goud (store of value), en litecoin meer als betaalmiddel, maar waar zit nu precies het verschil?

Drie dingen maken Litecoin anders:

  • Snelheid
  • Aantal munten
  • Markt kapitaal / Markt waarde (Market cap)

Snelheid

Litecoin is gebaseerd op dezelfde open source-code achter bitcoin, met enkele opvallende verschillen. Gemaakt door ingenieur Charlie Lee met de vergelijking dat Litecoin zilver is en bitcoin goud, ligt een van de grootste verschillen tussen de twee cryptocurrencies in hun transactiesnelheden.

Litecoin werd gemaakt door ingenieur Charlie Lee, waar Litecoin vergeleken wordt met zilver en Bitcoin met goud.

Omdat het blokken vier maal sneller genereert dan bitcoin, kan litecoin transacties een stuk sneller bevestigen en een veel groter aantal verwerken over hetzelfde tijdsbestek.

Lees voor meer informatie over hoe blokken worden gemaakt en transacties worden bevestigd, ons artikel over blockchain-technologie – dat werkt als de onderliggende technologie van litecoin en de meeste andere virtuele peer-to-peer-valuta’s.

Aantal munten

Een van de redenen waarom cryptomunten een bepaalde waarde krijgen is vanwege hun beperkte aanbod. Er worden maar een bepaald aantal bitcoin (btc) of litecoin (ltc) gemaakt en dan kunnen er geen nieuwe meer bijgemaakt worden.

Terwijl bitcoin een limiet van 21 miljoen munten heeft, zullen er maximaal 84 miljoen litecoin munten gemaakt worden.

Markt waarde

Hoewel de totale markt waarde van litecoin veel lager ligt dan van bitcoin, staat litecoin nog steeds op nummer 6 van de top cryptocurrencies op het moment van publicatie.

Deze ranglijst schommelt op basis van de prijs en het aantal munten in omloop.

Litecoin Minen

Nog een groot verschil tussen bitcoin en litecoin is het hashing algorithme dat ze gebruiken om nieuwe blokken te berekenen, alsook het aantal munten die er bij komen elke keer er een blok berekend wordt. Wanneer een transactie wordt uitgevoerd, wordt deze gegroepeerd met andere die recent zijn ingediend in een van deze cryptografisch beschermde blokken.

Computers die bekend staan als mijnwerkers maken gebruik van hun GPU- en / of CPU-cycli om tamelijk complexe wiskundige problemen op te lossen door de gegevens binnen een blok door het bovengenoemde algoritme te leiden totdat hun collectieve rekenkracht een oplossing ontdekt. Het is op dit punt dat alle transacties binnen het respectieve blok volledig worden geverifieerd en als geldig worden bestempeld.

Miners plukken ook de vruchten van hun arbeid elke keer als een blok wordt opgelost, omdat een vooraf bepaald aantal munten wordt verdeeld onder degenen die hebben geholpen – met de krachtigere hashers die het grootste deel krijgen. Mensen die cryptocurrency willen minen, sluiten zich meestal aan bij pools, waar hun rekenkracht wordt gecombineerd met anderen in de groep om deze beloningen te verkrijgen.

Zoals hierboven vermeld, gebruiken litecoin en bitcoin contrasterende algoritmen bij hashing. Hoewel bitcoin gebruik maakt van SHA-256 (een afkorting van Secure Hash Algorithm 2), dat als relatief complex wordt beschouwd, gebruikt litecoin een geheugenintensief algoritme dat wordt aangeduid als scrypt.

Verschillende PoW (Proof-of-Work) algoritmen betekent andere hardware en u moet er zeker van zijn dat uw mining rig voldoet aan de juiste specificaties voor het produceren van litecoin.

Hoe Litecoin kopen

Litecoin kun je kopen op de volgende platformen:

Litecoin wallets

Als je Litecoin wilt opslaan in een software wallet, gebruik dan de officiële Litecoin wallet.

De veiligste manier is natuurlijk nog steeds uw munten opslaan op een hardware wallet. Ledger Nano S en Trezor bieden ondersteuning voor Litecoin.

Litecoin Block Explorer

Sending
User Review
5 (1 vote)