de informatie site over Cryptocurrency, NFTs en P2E games. 

Wat zijn Altcoins?

wat zijn altcoins

Altcoins, wat “alternatieve munten” betekent, is een andere term voor cryptocurrencies (andere dan Bitcoin).

Sinds de creatie van Bitcoin zijn er duizenden nieuwe altcoins, of alternatieve munten, gecreëerd en toegevoegd aan het crypto-ecosysteem. “Altcoin” verwijst naar elk type cryptocurrency anders dan Bitcoin. Ethereum is de populairste altcoin, en mensen gebruiken de volledige naam (Ethereum) als ze het hebben over het bredere blockchain netwerk, maar Ether (ETH) om de munt zelf te bespreken.

Hoeveel Altcoins zijn er?

Er zijn momenteel meer dan 18000 altcoins die je kan kopen of verkopen. De meeste van deze altcoins zijn niet beschikbaar op een exchange zoals Bitvavo of Binance. Sommige kan je alleen kopen of overkopen via decentralized exchanges zoals 1inch of uniswap. 

Wij gebruiken websites zoals Coinmarketcap en Coingecko om de altcoins te bekijken en waar je ze kan verhandelen.

 Zoals je op bovenstaande websites kan zien zijn er duizenden altcoins die worden gekocht / verkocht. Hieronder kan je meer informatie vinden over wat zijn altcoins, welke categorien er zijn en waarom niet alles enkel en alleen rond Bitcoin en Ethereum draait.

Wat zijn de meeste populaire altcoins naast Bitcoin?

De meest populaire altcoins gerankschikt op marketcap zijn:

  • Ethereum (layer 1 coin)
  • Tether (stablecoin)
  • USDC (stablecoin)
  • BNB (Layer 1 coin)
  • BUSD (stablecoin)
  • Cardano (Layer 1 coin)
  • Solana (Layer 1 coin)
  • Polkadot (Layer 1 coin)
  • Dogecoin (meme coin)

 

Bovenstaande rankschikking van de top verschillende altcoins veranderd continue. Voor de meest accurate rankschikking raden we je aan om te kijken naar Coingecko of Coinmarketcap.

Vroeger stonden tokens zoals litecoin, bitcoin cash, chainlink in de top 10 maar dit is nu niet meer het geval.

Ik wil investeren in Altcoins? Wat nu?

Zoals je wellicht wel al hebt opgevangen is het investeren in Bitcoin heel speculatief, en voor altcoins is het risico nog veel hoger. Daarom is het belangrijk om sommige basis concepten te begrijpen zoals:

  • Marketcap
  • Circulating Supply
  • Total Supply

 

Wanneer je naar coinmarketcap of coingecko gaat, dan kan je zien dat de tokens gerangschikt zijn op Mkt cap (Market cap) in amerikaanse dollar of euro.

Wat is Marketcap of Marktwaarde?

De marketcap is het aantal munten van een bepaalde coin in circulatie vermenigvuldigen met de huidige prijs.

Bijvoorbeeld: Hoe komen we aan de marketcap van Polkadot?

polkadot coingecko

De marketcap van Polkadot is:

1122312947 (circulating supply) x 7.36 = 8245720071 (Market Cap).

Wat is het verschil tussen Circulating supply en Total Supply?

De circulating supply of het aantal munten in omloop van een cryptocurrency is altijd kleiner of gelijk aan de totale supply.

Waarom?

Dit is omdat cryptocurrency munten kunnen ontgonnen worden. Dus komen er elke periode (per dag, per block, ..) meer tokens in omloop.

Waarom is het belangrijk om bovenstaande concepten goed te begrijpen voor het investeren in altcoins?

Volg eventjes het onderstaande scenario:

Stel je voor dat een nieuwe coin een ciruclating supply heeft van 1000 coins en de total supply is 100,000 coins. Dit wil zeggen dat er slechts 1% van de coins in omloop is en dat er nog 99000 andere coins moeten worden gemaakt.

  1. Huidige prijs voor 1 = 10 euro
  2. Circulating supply = 1000
  3. Market cap = 10 000 euro.
  4. Jij koopt 1 munt aan 10 euro.
 

Volgende week komen er 9000 nieuwe tokens vrij. Deze tokens kunnen op verschillende manieren worden vrijgegeven zoals door een ICO (initial coin offering), of maandelijks aan seed investors, aan mensen die de cryptocurrency minen via proof of stake of proof of work.

Wat zal er dan gebeuren met de prijs?

Als de vraag naar de coin niet vergroot dan zal je coin van 10 euro nu slechts 1 euro meer waard zijn. Want er zijn 10 keer meer munten in omloop dan wanneer je de altcoin hebt gekocht.

Er zijn veel mensen die in deze val lopen wanneer ze coins voor heel lang willen hodlen (houden en niet verkopen). Ze beseffen niet dat er slechts 10% van alle munten in omloop zijn, en als je de marketcap berekent bij 100% van de munten in omloop deze vele malen hoger ligt dan de huidige marketcap van bijvoorbeeld Bitcoin.

Dan moet je je afvragen, als alle coins in ciruclatie zijn, dan moet de marketcap xxx zijn. Om de huidige prijs te behouden.

Daarom raden we aan om altijd de Whitepaper van onbekende munten te lezen en hierover veel informatie op te zoeken.

Wij bieden hierover meer informatie in onze trainings maar je kan hierover ook meer informatie vinden online.

Verschillende soorten // categorieen van altcoins

Er zijn een paar verschillende manieren om altcoins te categoriseren. Sommige kunnen zelfs in meer dan één categorie worden ondergebracht. Omdat cryptocurrency in het algemeen nog nieuw is, zijn de categorieën voortdurend in ontwikkeling.

  • Layer 1 Ecoystemen
    • Ethereum
    • Polkadot
    • Binance Coin
    • Avalanche
    • Solana
  • Decentralized Finance
    • Uniswap
    • 1inch
  • Stablecoins
    • BUSD
    • USDC
    • Tether
  • Metaverse
    • Decentraland
    • Axie Infinity
    • Sandbox
  • Meme
    • Dogecoin
    • Shiba Inu

Stablecoins

Een stablecoin is een soort cryptocurrency met een waarde die gekoppeld is aan een ander, minder volatiel activum.

Meestal verwijzen mensen naar stablecoins als gekoppeld aan een fiatvaluta, zoals de Amerikaanse dollar.

Bijvoorbeeld USDC = is gepegged aan 1 dollar.

Het handige aan stablecoins is het feit dat je je geld kan plaatsen in USD of een andere valuta. Hierdoor kan je dan snel actie ondernemen wanneer je je coins wilt verhandelen naar iets dat meer stabiel is.

Memecoins

Memecoins, genoemd naar grappen en woordspelingen op sociale media, zijn een type altcoin waarvan de waarde meer voortkomt uit de hype van de community.

In tegenstelling tot Bitcoin, waarvan de waarde meer direct verbonden is met fundamentals zoals schaarste en totale potentiële marketcap, komen memecoins vaak in massale hoeveelheden (hoge circulating supply) in het crypto-ecosysteem en worden opgekocht door influencers.

Net als NFT’s zeggen crypto-insiders dat memecoins waarde heeft door de opgebouwde hype. En net als de waarde van NFT’s, stijgen en dalen memcoins vaak, met veel kortere tijdsduren dan grotere crypto’s zoals Bitcoin of Ethereum.

Utility token // Layer 1 solutions

Experts uit veel verschillende industrieën hebben gewezen op het grote potentieel van Blockchain technologie – het platform waarop alle crypto’s zijn gebaseerd. Industrie experts binnen de crypto industrie en daarbuiten zeggen dat blockchain op een dag net zo aanwezig zou kunnen zijn als het internet op dit moment is, met sommigen die er zelfs naar verwijzen als “Web 3.0”

Met al deze nieuwe functionaliteit hebben gebruikers een manier nodig om te betalen voor transacties, munten te maken, diensten te verhandelen, en bepaalde toegang te krijgen binnen een bepaald blockchain-netwerk. Een categorie altcoins die juist voor dit soort functionaliteit zijn ontwikkeld = utility tokens.

Ether is misschien wel de meest bruikbare token, omdat het gebruikers laat betalen voor het verhandelen van valuta op een gedecentralizeerde manier, digitale kunst te kopen (NFTs), geld lenen, .. Dit allemaal zonder tussenpersoon en alles is geregeld via smart contracts.

Bij het uitvoeren van deze transacties kost elke transactie een fee, deze fee staat bekend als “gas fee”. De prijs van deze fee hangt af van de drukte van het netwerk. Wie meer betaald, kan zijn munten sneller wisselen of iets sneller aankopen. Dit heeft al gas wars veroorzaakt. Waarbij sommigen meer dan duizend dollars betalen om een transactie te doen.

Dit is momenteel het grote nadeel van ether en daarom is iedereen aan het wachten op ETH 2.0. Die zou de gas prijzen moeten verlagen.

Andere utility token coins zijn Solana, BNB, AVAX die hebben elk hun eigen blockchain. Op deze bestaande blockchain zijn dan andere coins gevormd die op dit netwerk werken.

Metaverse tokens

Metaverse tokens zijn bekende altcoins die worden gebruikt in de metaverse. Denk hierbij aan sandbox, decentraland, en andere games. Deze ingame currency van deze games kun je makkelijk verhandelen voor andere cryptocurrencies. Er zit heel veel potentieel in deze categorie, denk aan de film ready player 1. Cryptosoep probeert het nieuws van nieuwe initial coin offerings van altcoins in deze categorie goed op te volgen.

Tips voor de meeste altcoins

De meeste altcoins zullen wellicht naar 0 gaan, maar sommige zullen in de toekomst door iedereen worden gebruikt. Dit is dan de beste altcoin, jammergenoeg is er geen manier om op voorhand te weten welke altcoin het zal maken.

Bijvoorbeeld: vroeger dachten we het Litecoin netwerk het ging halen van het bitcoins netwerk omdat het sneller en goedkoper was.. en Litecoin werd gezien als zilver en de bitcoins als goud. Niets is minder waar. BTC is en blijft de sterkste terwijl dat de originele cryptocurrency Litecoin afgezwakt is in vergelijking met de rest van de altcoin cryptomarkt.

Het aantal altcoins dat je kan kopen voor een bedrag speelt geen rol in het maken van winst of verlies. Als een coin 10000 euro kost en je kan 0.01 kopen, en de marketcap is heel klein, is het nog altijd mogelijk om een 10x te doen op je geld. Het omgekeerde is ook waar.. wanneer de prijs van een coin heel laag is bijvoorbeeld 0.001 maar de marketcap is heel hoog.. kan je heel veel verlies maken bij het investeren.

Automatisch Traden van Altcoins

Er zijn verschillende manieren voor het kopen en verkopen van altcoins. Meestal kan je niet met gewoon cash altcoins kopen. In de meeste gevallen moet je eerst Bitcoin kopen. Daarna plaats je deze Btc op een exchange zoals Binance. Dan kan je hierop met je Bitcoin andere coins kopen.

Het is ook mogelijk om automatisch te handelen met behulp van cryptorobots. Deze robots kopen automatisch cryptocurrency en verkopen deze wanneer de prijs hoger is automatisch. 

Share this article:

what you need to know

in your inbox every morning