Volgens de website van Ethereum is het: Internet zoals het zou moeten werken.

Hieronder kun je een volledig overzicht vinden over Ethereum, het netwerk en de toepassingen die hierop mogelijk zijn. We zullen in dit artikel proberen in klare taal Ethereum uit te leggen en hoe dit nu precies verschilt van andere technologieën zoals bitcoin of litecoin.

Het Netwerk

Net als Bitcoin is Ethereum een gedistribueerd openbaar blockchain-netwerk. Hoewel er enkele belangrijke technische verschillen tussen de twee zijn, is het belangrijkste onderscheid dat moet worden opgemerkt dat Bitcoin en Ethereum aanzienlijk verschillen qua doel en mogelijkheden.

Bitcoin biedt een bepaalde toepassing van blockchain-technologie, een peer-to-peer elektronisch cash-systeem dat online Bitcoin-betalingen mogelijk maakt. Terwijl de Bitcoin-blockchain wordt gebruikt om eigendom van digitale valuta (bitcoins) bij te houden, concentreert de blockchain van Ethereum zich op het uitvoeren van de programmacode van elke gedecentraliseerde toepassing.

In de Ethereum-blockchain werken miners om Ether te verdienen, een type crypto-token dat het netwerk van brandstof voorziet. Naast een verhandelbare cryptocurrency, wordt Ether ook gebruikt door applicatieontwikkelaars om transactiekosten en diensten op het Ethereum-netwerk te betalen.

Ethereum is een gedecentraliseerd platform voor smart contracts: applicaties die precies volgens planning werken zonder enige mogelijkheid van downtime, censuur, fraude of tussenkomst door derden.

Deze apps worden uitgevoerd op een op maat gemaakte blockchain, een enorm krachtige gedeelde wereldwijde infrastructuur die waarde kan verplaatsen en het eigendom van onroerend goed vertegenwoordigt.

Op traditionele serverarchitecturen moet elke toepassing zijn eigen servers instellen die hun eigen code in geïsoleerde silo’s uitvoeren, waardoor het delen van gegevens moeilijk wordt. Als een enkele app is gecompromitteerd of offline gaat, worden veel gebruikers en andere apps getroffen.

In een blockchain kan iedereen een node instellen dat de benodigde gegevens repliceert zodat alle nodes een overeenkomst bereiken en worden gecompenseerd door gebruikers en app-ontwikkelaars. Hierdoor kunnen gebruikersgegevens privé blijven en worden apps gedecentraliseerd, zoals internet zou moeten werken.

Verschil tussen Bitcoin en Ethereum

Bitcoin is digitaal geld, bestaat al langer en kan gebruikt worden om peer-to-peer geld te versturen zonder tussenkomst van derde partij zoals een bank. Ethereum doet zelfde maar kan ook slimme transacties sturen met bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld je huur elke maand betalen op een bepaalde datum, een bedrag sturen voor iemand zijn of haar verjaardag.

Dus eigenlijk een contract dat uitgevoerd wordt als aan bepaalde voorwaarden werd voldaan. Dit klinkt eenvoudig maar tegenwoordig gaat dit niet zo makkelijk zonder dat een derde bedrijf of bank hier tussenzit bv. Meestal zijn dit banken, overheden, advocaten of een notaris maar ook bij bedrijven zoals Airbnb of Uber zie je hetzelfde.

Deze bedrijven vervullen een rol als tussenpersoon met hun eigen centraal platform. Zij hebben alle macht in handen zonder hun eigen middelen. Bijvoorbeeld AirBnB is de grootste hotelketen zonder hotels, Uber is het grootste taxibedrijf zonder eigen taxis, Spotify is de grootste aanbieder van muziek zonder eigen muziek.

Smart Contracts

Smart contract is slechts een uitdrukking die wordt gebruikt om computercode te beschrijven die de uitwisseling van geld, inhoud, eigendom, aandelen of iets van waarde kan vergemakkelijken. Bij het uitvoeren van de blockchain wordt een slim contract een als zichzelf opererend computerprogramma dat automatisch wordt uitgevoerd wanneer aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Omdat smart contracts op de blockchain draaien, lopen ze precies zoals geprogrammeerd zonder enige mogelijkheid van censuur, downtime, fraude of inmenging door derden.

Hoewel alle blockchains de mogelijkheid hebben om code te verwerken, zijn de meeste erg beperkt. Ethereum is anders. In plaats van een reeks beperkte bewerkingen te geven, kunnen ontwikkelaars met Ethereum de gewenste bewerkingen maken. Dit betekent dat ontwikkelaars duizenden verschillende applicaties kunnen bouwen die veel verder gaan dan wat we ooit hebben gezien.

dAPPS

DApp is een verkorte vorm voor decentraliced application. Een DApp heeft een back-endcode die werkt op een gedecentraliseerd peer-to-peer-netwerk. In tegenstelling tot een app waarbij de code voor de backend op gecentraliseerde servers wordt uitgevoerd.

Een DApp kan een frontendcode en gebruikersinterfaces hebben die in elke taal zijn geschreven (net als een app) die naar de backend kan sturen. Bovendien kan de frontend worden gehost op gedecentraliseerde opslag zoals Swarm of IPFS.

Een app = frontend + server is, en aangezien Ethereum-contracten code is die wordt uitgevoerd op het globale gedecentraliseerde Ethereum peer-to-peer-netwerk, dan is een DApp:
DApp = frontend + contracten

Hier kun je enkele voorbeelden vinden:

Golem

Golem is een wereldwijde, open source, gedecentraliseerde supercomputer waartoe iedereen toegang heeft. Het is samengesteld uit de gecombineerde kracht van de machines van gebruikers: van pc’s tot volledige datacenters. Golem is in staat om een breed scala aan taken te berekenen, van CGI-rendering, machine learning tot scientific computing. De beperkingen van Golem worden alleen bepaald door de creativiteit van de ontwikkelaarscommunity. Golem creëert een gedecentraliseerde deeleconomie van rekenkracht en levert softwareontwikkelaars een flexibele, betrouwbare en goedkope bron van computerkracht.

Meer lezen over Golem

Brave

In een wereld waarin consumenten moeite hebben om hun aandacht te behouden en privacy te beheersen, lijkt Brave nogal uniek. Een schokkende 60% van de laadtijd van webpagina’s wordt veroorzaakt door de onderliggende advertentietechnologie. Brave browser maakt surfen op het internet snel en veilig door u te beschermen tegen tracking van derden. Als u ervoor kiest om makers van inhoud te ondersteunen door advertenties in te schakelen, kunt u worden beloond met tokens. Dit geeft eindgebruikers een ongeëvenaard niveau van controle.

Meer lezen over Brave

Augur

Status

Aragon

DAO

Ethereum kan ook worden gebruikt om Decentralized Autonomous Organizations (DAO) te bouwen. Een DAO is een volledig autonome, gedecentraliseerde organisatie zonder één enkele leider. DAO’s worden gerund door programmacode, op een verzameling slimme contracten, geschreven op de Ethereum-blockchain. De code is ontworpen om de regels en structuur van een traditionele organisatie te vervangen, waardoor de noodzaak voor mensen en gecentraliseerde controle overbodig is. Een DAO is eigendom van iedereen die tokens koopt, maar in plaats dat elke token gelijk is aan aandelen en eigendom, fungeren tokens als bijdragen die mensen stemrecht verlenen.

Een DAO is eigendom van iedereen die tokens koopt, deze werken niet als aandelen of eigendom maar fungeren de tokens hier als bijdragen die mensen stemrecht verlenen,

Een DAO bestaat uit een of meer contracten en kan worden gefinancierd door een groep gelijkgestemde personen. Een DAO werkt volledig transparant en volledig onafhankelijk van menselijke tussenkomst, inclusief de originele makers. Een DAO blijft op het netwerk zolang het zijn overlevingskosten dekt en een nuttige service biedt aan zijn klantenbestand.

Hoe Ethereum kopen

Ethereum kun je kopen op de volgende platformen:

Ethereum wallets

Als je Ethereum wilt opslaan in een software wallet, gebruik dan de officiële Ethereum wallet.

De veiligste manier is natuurlijk nog steeds uw munten opslaan op een hardware wallet. Ledger Nano S en Trezor bieden ondersteuning voor Ethereum.

Ethereum Block Explorer