de informatie site over Cryptocurrency, NFTs en P2E games. 

Sui Network – Alles wat je moet weten

Tijdens deze bear market ben je meer dan waarschijnlijk al op zoek geweest naar de volgende ’tour de force’. Het Twitter-modewoord van vandaag is ‘laag 1-uitvoeringsomgevingen’, en deze projecten zijn de laatste tijd een echte rage.

Het Sui Network (met token SUI) is ervan overtuigd dat het de volgende monolithische uitvoeringsomgeving voor slimme contracten is. De Diem-opvolger is van mening dat het met zijn technologie en tokens de problemen van schaalbaarheid, beveiliging en gasvergoedingen heeft opgelost.

Wil je meer lezen over dit project en zijn token? Dan is dit artikel ongetwijfeld iets voor jou!

Wat is Sui Network?

Sui (uitgesproken als ‘swee’) Network is een layer 1 proof-of-stake blockchain met tokens en mogelijkheden voor slimme contracten. Het project (inclusief token) is de inspanning van Mysten Labs, een bedrijf dat werd opgericht door ex-werknemers van Meta’s (Facebook) Project Libra.

Dit laatste is een geautoriseerd blockchain- en stablecoin-betalingssysteem dat nooit helemaal van de grond is gekomen. Sommige van de ontwikkelaars die aan het hierboven vermelde project en token hebben gewerkt, werken tegenwoordig aan projecten met tokens, zoals Aptos en Sui Network.

Ter informatie: Sui Network en Mysten Labs zijn niet gebaseerd op Diem en hebben geen relatie met Aptos. Beide hebben echter een gemeenschappelijke oorsprong.

Mysten Labs heeft ook de steun van populaire durfkapitalistenbedrijven. Dit zijn FTX, Circle, Binance (vooral gekend om de exchange) Labs en Electric Capital, om er maar een paar te noemen.

Sui Network/Mysten-team streeft naar een betere gebruikerservaring door schaalbaarheid en lage latentie. Sui Network stelt ontwikkelaars en makers in staat om ervaringen aan te passen aan de gemiddelde gebruiker.

Hoe werkt Sui Network?

Sui Network opereert in een opeenvolging van tijdperken (24 uur), waarbij een commissie van validators elk tijdperk beheert. De machtigingsloze validatorset herschikt zich van tijdperk naar tijdperk.

Gebruikers kunnen hun inzet delegeren aan validators. Door je inzet te delegeren, kun je je stemrecht consolideren en een deel van de kosten verdienen. Bovendien behoudt het Sui Network zijn beveiligingseigenschappen zolang een quorum van tweederde van het totale belang wordt toegewezen aan eerlijke partijen.

Validators kunnen horizontaal schalen via intra-validator sharding. Als gevolg hiervan kunnen knooppunten worden geschaald door meer bronnen te besteden. Dit kan zijn via CPU, geheugen, opslag binnen een machine of over meerdere machines.

Gasprijzen en -vergoedingen

Een van de grootste problemen die de reguliere adoptie van blockchains stoppen, zijn gasvergoedingen. Gebruikers betalen gas om transacties te voltooien en hun transacties in blokken te laten opnemen. Zonder gas zouden kwaadwillende actoren het netwerk spammen en als gevolg daarvan een denial of service-aanval veroorzaken.

Wanneer de netwerkactiviteit van een blockchain toeneemt, zullen transacties concurreren om blokruimte. Dit leidt tot een piek in kosten, netwerkcongestie en uiteindelijk een slechte gebruikerservaring.

Sui Network hanteert een dynamische benadering van vergoedingen via een prijszettingsmechanisme. Aan het begin van elk tijdperk stemmen validators over een netwerkbrede referentieprijs. Door deze methode kunnen gebruikers meer voorspelbare gastarieven hebben.

Opslagkosten

Gebruikers betalen afzonderlijke kosten voor het uitvoeren van transacties en het opslaan van gegevens. Wanneer een gebruiker gegevens indient bij het ‘opslagfonds’ van Sui Network, betalen ze gaskosten en -vergoedingen aan Sui Network. Het fonds dekt de kosten voor validators om gegevens op te slaan; naarmate het netwerk groeit, nemen de opslagkosten toe.

Programmeertaal verplaatsen

De programmeertaal van Sui Network is Move. Deze taal is iets anders dan de core versie, die is gebaseerd op de Rust-programmeertaal en oorspronkelijk werd ontwikkeld door Meta (Facebook).

Sui Network deelt deze programmeertaal met Diem en Aptos. Voormalige Meta-medewerkers hebben eveneens Aptos opgericht. Slimme contracten op Sui Network worden gemaakt met Move.

Sui Network werkt met Move-code van andere systemen, behalve keys en wereldwijde opslagoperators. De grootste verschillen tussen de twee versies zijn:

 • Adressen vertegenwoordigen object-id’s;
 • Sui-toegangspunten nemen objectverwijzingen als invoer;
 • Sui Network gebruikt zijn eigen objectgerichte wereldwijde opslag;
 • Heeft module initializers;
 • Objecten hebben wereldwijd unieke ID’s.

Bewegen versus soliditeit

Sui Network is de ‘Ethereum-killer’ en dat maakt van de programmeertaal de rivaal naar soliditeit. Het is gemaakt met de bedoeling om problemen binnen Solidity op te lossen. De programmeertaal is ontworpen om digitale activa weer te geven en er veilige bewerkingen over uit te voeren.

Functionaliteit van onder andere een token wordt meestal geïmplementeerd in de vorm van slimme contracten. Tokens op Ethereum zijn slimme contracten die een register bijhouden van saldi die zijn gekoppeld aan een lijst met openbare sleutels. Dit gebeurt buiten het gedistribueerde grootboek, omdat het Ethereum-protocol geen kennis heeft van zijn bestaan.

Berichten worden uitgewisseld tijdens transacties, maar geen daadwerkelijke activa. De wereldwijde staat van Ethereum is de wereldwijde staat van alle accounts. Dit in tegenstelling tot Sui Network.

Met Move is de opslag van Sui Network ontworpen rond objecten, maar de meeste slimme contractplatforms zijn ontworpen rond accounts. Deze objecten zijn programmeerbaar en kunnen door slimme contracten stromen. De globale toestand van Sui Network is de pool van programmeerbare objecten.

Een slim contract in Sui Network is een object dat Move-objecten kan manipuleren. Elk object heeft eigendom, en het eigendom bepaalt hoe het token wordt gebruikt in transacties.

 1. Eigendom van een adres — het meest voorkomende geval voor het verplaatsen van objecten. Move-objecten worden naar andere adressen overgebracht, waarna het eigendom is van het ontvangende adres.
 2. Eigendom van een ander object.
 3. Onveranderlijk — Onveranderlijke objecten kunnen niet worden gewijzigd. Alle Move-pakketten (bijv. slimme contracten) zijn onveranderlijk zodra ze zijn geïmplementeerd.
 4. Gedeeld — Iedereen kan dit object lezen of schrijven.

Parallelle transactie-uitvoering

Een van de interessantste prestaties van het vermogen van Sui Network om te schalen, is transactieparallellisatie. In de meeste gevallen worden transacties sequentieel uitgevoerd; dit wil zeggen één voor één. Dit voorkomt een vorm van concurrentie tussen transacties en dubbele uitgaven, maar beperkt echter ook de doorvoer.

Parallelle transactie-uitvoering stelt Sui Network in staat om naar verluidt tot 120.000 transacties per seconde op een MacBook Pro te verwerken. Ter referentie, Ethereum kan 7 tot 15 transacties per seconde verwerken. Visa kan 24.000 transacties per seconde verwerken.

Veel transacties hebben geen complexe onderlinge afhankelijkheden met andere willekeurige delen van de staat van de blockchain. Meestal willen gebruikers gewoon een item naar een ontvanger sturen. De consensusmechanismen van Sui Network verminderen de hoeveelheid communicatie die nodig is tussen validators om transacties te verwerken. Als gevolg hiervan worden eenvoudige overschrijvingen vrijwel onmiddellijk gevalideerd en worden complexe transacties al binnen 2 tot 3 seconden uitgevoerd.

Het consensusmechanisme van Sui Network

Dit is allemaal te danken aan het consensusmechanisme van Sui Network. Narwhal, Bullshark en Tusk creëren samen het consensusmechanisme van Sui Network. Deze systemen splitsen de verantwoordelijkheden van het netwerk.

 • Narwhal: zorgt voor de beschikbaarheid van gegevens.
 • Bullshark of Tusk: stemt in met de specifieke volgorde van gegevens.

Een van de unieke kenmerken van Sui Network is de avant-gardistische benadering van een mempool. Sui Network heeft een gerichte acyclische grafiek (DAG) op basis van mempool, gefaciliteerd door Narwhal. De DAG maakt parallellisatieverwerking op de uitvoeringslaag mogelijk.

Bullshark verving Tusk als de standaard consensuscomponent voor verminderde latentie en eerlijkheid. Zelfs langzame validators kunnen hieraan bijdragen. Tusk is echter nog steeds beschikbaar voor gebruik.

Aptos vs. Sui Network

Aptos en Sui Network delen veel overeenkomsten: ze zijn allebei de spirituele opvolgers van Diem, de oprichters van beide netwerken kwamen van Meta (Facebook) en ze gebruiken allebei de programmeertaal Move. Ze delen zelfs een aantal van dezelfde investeerders.

Aptos maakt gebruik van de wereldwijde opslag van de core Move, terwijl Sui Network zijn eigen opslag gebruikt. Bovendien heeft Aptos geen concept van middelen of objecten die andere bronnen bezitten. Elk Sui Network-adres kan een onbeperkt aantal van hetzelfde type bron bezitten. Een enkel Sui Network-account kan tien verschillende Sui Network-tokenobjecten bezitten, elk met een eigen waarde.

Sui Network verwerkt naar verluidt 120.000 transacties per seconde, terwijl Aptos naar verluidt 160.000 transacties per seconde kan verwerken. Dit aantal daalde echter dramatisch bij de lancering van Mainnet.

Welke is beter?

We zouden graag zien dat twee blockchains het tot het bitterende einde met elkaar uitvechten. Het is echter moeilijk om beide blockchains in zo’n vroeg stadium te vergelijken. Aptos heeft onlangs mainnet gelanceerd en is verder dan Sui Network, dat zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt.

Roadmap van Sui Network

Het devnet van Sui Network werd in mei 2022 uitgebracht. Het bestaat momenteel uit vier knooppunten die worden beheerd door Mysten Labs en een Sui Explorer. Momenteel is er nog geen testnet van Sui Network.

Het testnet zal geleidelijk functies en mechanismen introduceren en testen die nodig zijn voor een productieklaar mainnet. Het doel van het testnet is het valideren van ontwerpen, validators, volledige nodes, wallets, toolchains voor ontwikkelaars en het opdoen van operationele ervaring. Het testnet is georganiseerd in een reeks ‘golven’:

 • Netwerk
 • Staken
 • Updates

Netwerk

Voor het eerst zal een openbaar Sui Network met meerdere entiteiten worden samengesteld. De gedistribueerde genesisceremonie, validatorconfiguratie, operationele coördinatie en basisnetwerkoperaties zullen allemaal op de proef worden gesteld.

Sui-ontwikkelaars krijgen voor het eerst de kans om op testnet te implementeren.

Staken

Het gedelegeerde proof-of-stake-mechanisme beveiligt het netwerk. Elke entiteit moet worden toegestaan om voldoende SUI token te verzamelen om als validator in het DPoS-mechanisme van Sui Network op te treden.

Een uitdaging gericht op het ontwikkelen en inzetten van financiële primitieven, met name het inzetten van derivaten en DeFi-fundamentals.

Updates

Deze fase zal operators op de proef stellen bij het boren van belangrijke netwerkbewerkingen zoals validatiesetwijzigingen, software-updates en incidentrespons.

SUI-tokenomics

De native cryptocurrency van de blockchain is het SUI token. Het totale aanbod SUI token is 10 miljard en dient vier primaire functies:

 1. Tokens moetn delegeren en een deel van de validerende beloningen verdienen.
 2. Tokens of coins moeten gaskosten benoemen.
 3. Coins doen dienst als rekeneenheid, ruilmiddel of waardeopslag, vooral voor DApps.
 4. Coins zijn er ook voor governance en on-chain voting.

Hoe kun je SUI coins of tokens kopen?

SUI Network is niet live en kan niet op een exchange worden gekocht in de vorm van tokens. Coins zullen worden vrijgegeven bij de lancering van mainnet en in de loop van de tijd als inzetsubsidies. “Een deel van de tokens zal worden gereserveerd voor het Mysten Labs-team, Sui-bijdragers, investeerders en aandelensubsidies”, aldus Alonso de Gortari, hoofdeconoom bij Mysten Labs.

SUI wordt gedistribueerd naar de Sui Foundation, een entiteit die losstaat van Mysten Labs. De Sui Foundation zal deze toewijzing gebruiken om het volgende te financieren:

 • Hackathons, conferenties, documentatie en toepassing op Sui Network.
 • Projecten zoals standaarden en praktijken voor DeFi, Sui blockchain wallets, infrastructuur en digitale identiteit.
 • Ontwikkelaarsteams die producten maken om gebruikers naar de Sui te trekken.

SUI airdrop

Een SUI airdrop is heel goed mogelijk.  Airdrops genereren grootschalige adoptie en netwerkverkeer. Dit zal dienen als een stresstest voor het netwerk.

Gezien het succes van blockchain airdrop van Sui’s spirituele broer (Aptos), zal Sui van de gelegenheid gebruik willen maken. Sui heeft echter verduidelijkt dat er momenteel geen plannen zijn voor een airdrop.

Kan Sui het waarmaken?

Honderdtwintigduizend transacties per seconde voor een blockchain is indrukwekkend, maar bijna ondenkbaar. Dit is veel, zelfs voor een geautoriseerde blockchain. Er is een enorme mate van scheiding tussen het verwerken van eenvoudige activaoverdrachten en complexe berekeningen.

In theorie zou Ethereum meer transacties kunnen verwerken als het alleen eenvoudige overdrachten waren. Complexe DeFi-toepassingen en -services vereisen slimme contracten die afhankelijk zijn van andere slimme contracten. Dit betekent dat een ‘enkele’ transactie meerdere afhankelijkheden kan hebben.

Deze transacties vereisen meer gas om te voltooien. Ethereum-transacties en -blokken hebben gaslimieten. Dit vermindert het aantal transacties dat een enkel blok kan verwerken.

Kan het ontwerp van Sui schaalbaarheid en gasproblemen oplossen?

Velen hebben parallelle verwerking getheoretiseerd, maar moeten nog een project maken dat het netwerkeffect kan krijgen. Dit is nodig om de uitvoeringsomgeving van elk netwerk te testen. Het Sui-consensusmechanisme is gemaakt om te presteren in een omgeving met een bijzondere focus op eenvoudige activaoverdrachten.

Sui’s draai naar parallelle transactieverwerking (in tegenstelling tot sequentiële verwerking) kan nuttig zijn. Alleen de tijd zal uitwijzen of Sui’s benadering van het schaalbaarheidstrilemma de overhand krijgt.

Veelgestelde vragen

Wat is de Sui-blockchain?

Sui is een proof-of-stake layer 1 blockchain gemaakt door Mysten Labs. Sui probeert schaalbaarheids- en gaskostenproblemen op te lossen en is trending op Twitter.

Wat is de programmeertaal Move?

Deze programmeertaal is gemaakt door Meta (Facebook). Het wordt toegepast bij zowel Sui als Aptos en werd ook gehanteerd in Diem.

Wat is Mysten Labs?

Mysten Labs is het team achter de Sui-blockchain. Het werd opgericht door ontwikkelaars die voorheen werkten aan Meta’s Diem-blockchain. Het bedrijf heeft financiering ontvangen van verschillende durfkapitaalbedrijven, waaronder Circle, Binance Labs en Electric Capital.

Wat is Aptos?

Aptos is een blockchain die dezelfde programmeertaal deelt met Sui. Het werd ook opgericht door ontwikkelaars die voorheen aan Diem werkten. Net als Sui werkt het ook aan het oplossen van schaalbaarheidsproblemen. Bovendien is ook dit project populair op Twitter. Je kunt dit laatste trouwens ook via Medium volgen. Het heeft zelf geen eigen Medium-account, maar op het account van Mysten Labs kun je wel updates over het project bekijken. Zoals je zult zien heeft het al erg veel volgers voor een project waarvan het token nog niet eens op de markt is.

Share this article:

what you need to know

in your inbox every morning