Wat is een CBDC?

Laatst bijgewerkt op: 10 November 2020

Vraag jij je af wat is een CBDC? Dan ben je bij het juiste artikel beland. In dit artikel gaan we het namelijk hebben over CBDC, ook wel Central Bank Digital Currency. Je kunt het eigenlijk al uit de naam halen, echter leggen wij het graag even uit.

Dit is namelijk digitaal geld van de centrale bank. Er zijn namelijk al banken die bezig zijn met het maken van een eigen coin. We leven natuurlijk in het digitale tijdperk en ook de banken zullen hier op inspelen.

Mocht jij meer willen weten over CBDC en vraag jij je af wat deze digitale bankbiljetten in de toekomst kunnen betekenen? Lees dan vooral verder!

Een digitaal betaalmiddel

Wanneer we kijken naar CBDC, dan kunnen we dit het beste samenvatten als een digitaal betaalmiddel. Tevens is het meer dan dat, het is ook een rekeneenheid en een waardeopslag. Het is absoluut te vergelijken met papiergeld (bankbiljetten), zo is iedere eenheid namelijk uniek identificeerbaar, hiermee wordt namaak voorkomen. Bovendien is CBDC onderdeel van de totale bulk geld, dit samen met contanten en giraal geld. Verder kan CBDC worden opgeslagen, overgedragen en verzonden. Een CBDC hoeft niet op een blockchain gedraaid te worden. 

Echter is dit zeer populair onder banken. Met behulp van blockchain is het eenvoudiger om transacties van burgers en bedrijven bij te houden.

De Centrale Bank (CB)

Wanneer we kijken naar de CB, dan kunnen we concluderen dat deze een sturende rol heeft in onze economie. Denk hierbij aan een Centrale Bank zoals ECB (Europese Centrale Bank) in Europa, zo’n bank is verantwoordelijk voor het monetair beleid. Mensen hebben verschillende meningen wanneer het gaat over de mate waarin de markt zou moeten worden beïnvloed door centrale banken. Beleidscontrole wordt echter moeilijker wanneer financiële markten complexer worden. Momenteel is er ontzettend veel vraag naar krediet en banken durven veel risico’s te nemen op financieel gebied. Dit heeft ervoor gezorgd dat banken enorm groot zijn geworden. Banken zijn momenteel te groot om failliet te gaan.

De Centrale Banken zelf maken zich zorgen over de onvoorspelbaarheid van het handelsbeleid van de VS. Dit omdat de dollar wordt gebruikt om de helft van alle wereldwijde facturen mee te voldoen. Bovendien wordt maar liefst twee derde van de aandelen geprijsd tegen de dollar.

De voordelen

Vraag jij je af welke voordelen CBDC te bieden heeft? Dan is het aan te raden om deze alinea te lezen. Een groot voordeel van CBDC is bijvoorbeeld dat er minder noodzaak is voor fractioneel bankieren. Dit betekent dat er eigenlijk geen kans is dat je bank kan omvallen. Kortom, dit zorgt voor veel financiële zekerheid.

Het concept van Centrale Bank Digitale Valuta is sterk geïnspireerd op de Bitcoin en andere op blockchain gebaseerde cryptocurrencies. Er wordt al lang over CBDC (central bank digital currency) gesproken overigens. Zo is de Chinese bank bezig met een project dat DC/EP heet en de bank of England had het er al in 2015 over, in pogingen om negatieve rentetarieven te implementeren. Ook in Zweden is het al vanaf 2016 een thema, toen voor het eerst gesproken werd over de e-krona en onlangs werd in Zweden met het testen van een concept van deze e-krona. Vorig jaar liet verder de Eastern Caribbean Central Bank weten bezig te gaan met een CBDC project. Dat doet het ondertussen samen met het in Barbados gevestigde FinTech bedrijf Bitt.

Ook in de Eurozone is CBDC een thema

Ook in de Eurozone is CBDC zeker een thema. De CBDC zou ervoor moeten zorgen dat publiek geld van de CB kan blijven gebruiken, zelfs als uiteindelijk het gebruik van fysieke liquide middelen af gaat nemen. Onlangs nog liet de ECB weten een digitale munt in overweging te nemen en te willen experimenteren. Op grond van die testen zou besloten kunnen worden al dan niet een digitale euro te ontwikkelen of niet. Uiteraard is China al bezig. Al in 2017 ging het aan de slag met het ontwikkelen van een gezamenlijk digitale valuta elektronisch betalingssysteem. Onlang, in april van dit jaar, werd Digital Currency Electronic Payment getest in de Chinese steden Xiong’an, Chengdu, Shenzhen en Suzhou.

Wel beheerd door centrale bank

Mocht er een bank digital currency cbdc komen, dan zal die ongetwijfeld met een database systeem worden beheerd door de CB of door de overheid. Groot verschil met cryptocurrencies is dat digitale valuta van de CB wel centraal zal worden gecontroleerd. Van een blockchain zal in dat geval dus ook geen sprake zijn. Best gek, want juist dit is altijd inspiratie geweest voor het ontwikkelen van een digitale munt van de CB.

DFC zal wel een verplichting worden

CBDC is een wat men noemt een beveiligd digitaal instrument. Net als papieren valuta zal elk uniek exemplaar te identificeren zijn. Dit om valsheid in geschrifte tegen te gaan. In beginsel zal digitale fiat valuta deel uitmaken van de geldhoeveelheid, samen met alle andere vormen van valuta. Om die reden zal DFC een verplichting worden voor de centrale banken. Dit is ook het geval bij fysieke valuta namelijk. DFC is een digitaal instrument aan toonder dat opgeslagen, overgedragen en verzonden kan worden door de verschillende betalingsdiensten en betalingssystemen. Als het om het implementeren gaat van CBDC, dan wordt niet zelden het verstrekken van universele bankrekeningen bij de centrale banken genoemd als optie. Dit zou dan voor alle burgers moeten gelden.

Is het van toegevoegde waarde voor de technische innovatie?

Op dit moment worden de digitale fiat valuta getest door overheden en centrale banken. Daarbij wordt scherp gelet of het iets bijdraagt aan de financiële inclusie en de economische groei. Ook wordt gekeken of het van toegevoegde waarde is voor de technologische innovatie. Ondertussen is iedereen wel overtuigd van de voordelen die het op zou kunnen leveren. Zo wordt er vanuit gegaan dat het de technologische efficiëntie zou verbeteren. Logisch, want geld overschrijvingen en betalingen zouden in real time worden gedaan, dus meteen van betaler tot betalen en dus zonder tussenkomst van banken. Het zou eveneens goed kunnen zijn voor de financiële inclusie; elke legale ingezeten zou zo immers een goedkope en wellicht zelfs een gratis bankrekening kunnen krijgen. Illegale activiteiten zouden eveneens voorkomen kunnen worden. Ook belastinginning zou gemakkelijk gaan. Of beter; belastingontduiking of ontwijking zou behoorlijk moeilijker gaan. Er kunnen namelijk geen zaken als offshore banking en niet-gerapporteerde werkgelegenheid meer gebruikt worden. En zo kunnen financiële activiteiten voor de Centrale Bank of overheid niet langer verborgen worden,

Bestrijding van criminaliteit zou gemakkelijker moeten worden

Met CBDC zou ook de bestrijding van criminaliteit gemakkelijker moeten worden, het zou goed zijn voor bescherming van geld als openbaar nut, terwijl ook de betalingssystemen veiliger moeten worden. Ook voor de banken concurrentie is het goed.

Financieringspositie banken zou zwakker worden

Risico’s? Die zijn er ook. Zo zou de financieringspositie van banken zwakker worden en zou heel simpel geld van iemands account met een flip van een schakelaar gehaald of toegevoegd kunnen worden. de Bitcoin heeft tools dit te voorkomen. Die worden toegepast als de helft van de gebruikers het daar mee eens is. Dat zou dus ook een optie kunnen zijn bij het invoering van een digitale munt voor de centrale banken.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Table of Contents

Crypto Robots

Bitcoin Era

Bitcoin Trader icon kleur

Bitcoin Trader

Bitcoin Code icon kleur

Bitcoin Code

Bitcoin Revolution

Bitcoin Profit logo kleur

Bitcoin Profit